Familjehemsföretaget efter kritiken: Skyller på pojken

Företaget placerade fem barn hos en man i Eskilstuna med stora skulder. Rapporter om fylla och bråk nådde socialtjänsten.– Han ljög ihop det, säger företaget om den larmande pojken.

lite öl.jpg

lite öl.jpg

Foto:

Eskilstuna2016-02-16 12:40

Eskilstuna Kommun ravslöjande i SvD om barn som placerats hos en djupt skuldsatt man. Nu svarar de privata företaget för första gången utförligt. Rapporterna om fylla och bråk på boendet är lögner, enligt Johanna Möller, en av företagets två delägare.

– I grunden handlade det här om en pojke som ville flytta till Stockholm. Alla de här pojkarna vill ju bo i storstäder. Då kontaktade den här pojken sin socialsekreterare och hittade på en riktig rövarhistoria. Ja de köpte ju den historien helt enkelt.

De här uppgifterna om fylla och bråk, de stämmer alltså inte?

– Nej nej ingenting sånt. Han ljög ihop det.

Att just deras företag har plockats upp i granskningen är orättvist, tycker hon. Själva ser de sig som ett rättrådigt företag. Det finns visserligen andra, säger hon, som är mindre ordentliga. Men den stora boven är socialsekreterarna. Det är framföralt de som missköter ensamkommande barn, menar Johanna Möller.

– De här barnen blir överkörda, deras röster blir inte hörda, de lyssnas inte på, säger hon, och berättar om hur fyra av fem av barnen i det kritiserade hemmet gråtandes bett om att slippa lämna familjehemmet. Problemet är att de inte lyssnats på eftersom de inte har någon god man.

– Det är socialtjänsten som ska se till att de får en god man. Men de undviker att skriva barnen där de är placerade. Det är olagligt. De undviker det svenska rättssystemet.

Medvetet, menar du?

– Medvetet.

På Sveriges kommuner och landsting känner man dock inte igen kritiken. Åsa Furén-Thulin, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg, är förvånad.

– Det har jag aldrig hört talas om tidigare, men jag har väldigt svårt att tro att man gör det medvetet. Däremot är det väldigt svårt att få tag på gode män.

Enligt en rapport från socialstyrelsen uppger 66 procent av de kommuner som har problem med att hantera mottagandet av flyktingar att de har svårt att få tag på gode män. Och många menar dessutom att man har svårt att leva upp till lagen. Att man på något vis skulle försöka slippa de gode männen avvisar Åsa Furén-Thulin dock helt.

– Jag har jobbat i Flens kommun som socialchef innan, och det är ju guld värt att få en god man som ser till barnens behov. De ser ju också om barnet far illa på något sätt, säger Åsa Furén-Thulin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!