Maria och Stefan Wädel flyttade in i tvåvåningslägenheten på Kvartsgången i Stenby för tre år sedan.
‒Vi kände på en gång att det var för varmt och felanmälde till Victoria park. När de var här första gången skrattade de och sa åt oss att stänga av elementen. Men vi har aldrig elementen på, säger Stefan Wädel.
Sedan dess har det varit många turer med brevväxlingar och telefonsamtal. Hyresvärden har också vidtagit åtgärder, bland annat har rören isolerats i den värmecentral som ligger precis under familjens kök. Men problemen kvarstår.
‒Det är värst under sommarperioden, det börjar redan i slutet av april och pågår fram till augusti. Vi kan inte vara på övervåningen. Efter två minuter måste man gå ner och ta luft.
Familjen har tre barn, varav den yngsta är tre månader.
‒De två äldsta barnen har sina rum på övervåningen. Sonen slänger av sig alla kläder så fort han kommer hem. Och dottern som gärna vill stänga dörren om sig när hon har pojkvännen på besök klagar på att hon sover dåligt i värmen och hon blir ofta sjuk, säger Maria Wädel.
I februari 2016 kontaktade familjen kommunens miljökontor som sedan dess agerat i ärendet. Miljöinspektör Gustav Helander har varit på besök i lägenheten vid flera tillfällen.
‒Det känns tydligt att det är för varmt, framför allt på övervåningen, säger han.
Provtagningar har också visat att inomhustemperaturen överstiger Folkhälsomyndighetens allmänna råd om max 24 grader (26 grader på sommaren). Vid mätningarna i familjens lägenhet har temperaturen haft toppar på över 29 grader.
Miljö- och räddningstjänstnämnden har nu fattat beslut om föreläggande av vite på 20000 kronor om inte Victoria park ser till att temperaturen i lägenheten sänks. De mätningar som ska ligga till grund för det framtida beslutet kommer att utföras i augusti nästa år.
‒Det här är ett väldigt ovanligt fall, jag kan inte påminna mig om att vi haft något liknande förut, säger Gustav Helander.
Familjen Wädels förväntningar på vad hyresvärden kan åstadkomma är lågt ställda.
‒Jag är inte säker på att det blir någon skillnad, trots vitet. För dem handlar det bara om att få in pengar. Om de sätter in en luftkonditionering så skulle allt vara löst men det vill de inte, säger Stefan Wädel.
Kommer ni att flytta till en annan lägenhet om problemen kvarstår?
‒Det får vi se. Vi har bott i Stenby i 17 år och trivs jättebra i området, säger Stefan Wädel.
Bland de ansvariga på Victoria park är man hoppfulla om att nå en lösning.
‒Jag känner mig trygg med att vi kommer att ha löst problemen långt innan den nya mätningen ska utföras så jag är inte orolig för vitesföreläggandet.
Det säger Nathalie Markström, teknisk förvaltare på Victoria park i en kommentar kring ärendet med temperaturproblemet i familjen Wädels lägenhet.
Victoria park har sedan tidigare sänkt temperaturen till tilluften, isolerat rör i värmecentralen som ligger under lägenheten och satt upp solfilm på de två fönstrena i övervåningen. En ny fläkt ska ha också ha installerats i värmecentralen där samtliga filter också ska ha gåtts igenom. Ventilationen i lägenheten har ökats på men trots insatserna är lägenheten alltså fortfarande för varm.
Familjens önskan om en luftkonditioneringsanläggning ser dock inte Nathalie Markström som en gångbar lösning.
‒Eftersom de bor i ett flerfamiljhus är inte en luftkonditioneringsanläggning i lägenheten optimalt. Om problemet med värmen i deras lägenhet beror på tilluften/ventilationen kan en installation av luftkonditionering i deras lägenhet påverka hela huset. Det löser inte själva grundproblemet och vi är angelägna om att komma till avslut i ärendet, säger hon.