Det var strax efter midnatt den 6 maj förra året som en polispatrull stoppade två bilar på Folkestaleden i Eskilstuna. På släpet som var kopplat till bilen fanns två vattenskotrar som just stulits från ett villaområde i Torshälla. Vad männen som då greps inte visste var att polisen haft spaning på dem en längre tid. Ett större antal dyra bilar hade nyligen stulits i Stockholm, stölder som polisen snart skulle kunna koppla ihop med en organiserad liga med bas i Litauen.
Två män greps, en 29-åring och en 36-åring. Vid de senare förhören förnekade bägge männen inblandning i stölden av vattenskotrarna. 29-åringen hävdade att han bara skulle besöka en vän i Eskilstuna. 36-åringen uppgav att han bråkat med sin flickvän och därefter druckit alkhol konstant under fem dagar. Han hade därför inte minnesbilder överhuvudtaget förrän han vaknade upp i polisens arrest.
Men via bland annat chattloggar från mobiler som fanns i bilen när polisen stoppade männen, kunde polisens utredare lägga ett omfattande pussel. Detta har tillsammans med de stulna fordonen utgjort åklagarens starkaste bevisning i målet.
Männen dömdes senare till fängelse av Södertörns tingsrätt. Domen överklagades och nyligen avkunnade Svea hovrätt att 29-åringen döms till fängelse i två år och 6 månader för grov stöld. 36-åringen döms till fängelse i ett åroch 3 månader.
I hovrätten yrkade åklagaren också att männen skulle utvisas ur landet på livstid. Detta eftersom männen dömts för brott i Sverige tidigare och redan hade ett gällande förbud mot återresa. Hovrättens beslut blev att utvisningen skulle gälla i tio år, bland annat med hänsyn till att männen är EU-medborgare.
Kammaråklagare Björn Ankarling har i en skrivelse till Åklagarmyndigheten nu ställt frågan om inte fallet ska kunna prövas av Högsta Domstolen. Han skriver att "det saknas HD-praxis rörande EU-rabatt" och efterlyser ett prejudikat. Ett överklagande av hovrättsdomen måste vara inlämnat till Högsta domstolen senast den 19 februari.