"En polis som gör sig skyldig till grovt rattfylleri bör skiljas från sin anställning". Det skriver Polismyndighetens personalansvarsnämnd (Pan) som har beslutat i ärendet som rör en Eskilstunapolis i 60-årsåldern. Mannen greps med 1,4 promille alkohol i blodet efter en dramatisk färd på E20 i augusti i fjol.
Pan skriver att gärningarna är allvarliga och noterar att sättet som, den vid tidpunkten lediga, polismannen framförde sin bil på är en försvårande omständighet. Pan skriver också att polismannen visat sig uppenbart likgiltig inför andra människors liv och hälsa.
Polismannen får dock behålla sitt jobb.
Nämnden har tagit del av intyg som visar att mannen vid gärningstillfället hade ett "alkoholberoende av sjukdomskaraktär". Han genomgår även rehabilitering för sin missbruksproblematik. Prognosen är, enligt Pan:s bedömning, positiv och det saknas påtaglig risk för återfall.
Enligt Arbetsdomsstolens praxis kan det finnas skäl att frångå huvudregeln, om ett skiljande från anställning, om just de kriterierna är uppfyllda.
"Vid en sammantagen bedömning anser nämnden därför, om än med tvekan, att det inte finns anledning att skilja dig från din anställning" skriver Pan.
När Västmanlands tingsrätt i januari dömde polismannen till tre månaders fängelse fick han ett mildare straff, än han borde fått.
Tingsrätten ansåg att det samlade straffvärdet för brotten motsvarade fängelse i fyra månader. Domstolen tog dock hänsyn till ett inhämtat yttrande från just Pan. Där framgick att polismannen riskerade att förlora sitt arbete. Detta vägdes in och tingsrätten satte ner straffet till tre månader.