Att bli veterinär är något som Fannie Rydell, 19, har drömt om länge. Idag råder det en stor brist på veterinärer i Sverige och många lämnar branschen på grund av tuffa arbetsmiljöer.
Det är något som Fannie vill förändra. Hon bestämde sig tidigt för att bli veterinär.
– Jag har alltid haft som mål att bli veterinär och det är något jag har jobbat hårt för. Det krävs höga poäng för att studera vidare och då behöver man A i alla ämnen plus lite till. Snart går jag ut gymnasiet med A i alla ämnen och jag har även tagit extrakurser för att få ihop meritpoäng, säger Fannie och fortsätter:
– Efter högstadiet blev Realgymnasiet ett självklart val för att kunna kombinera djur och studier. Jag har alltid haft ett stort djurintresse och jag har även kunnat ha med mig hundarna till skolan, vilket var perfekt under mitt andra år.
Nu har hon sökt sig vidare till Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala och med hennes betyg är hon stensäker på att komma in.
– Det är höga intagningspoäng och endast 130 platser. Med den bristen vi har i Sverige är 130 platser inte alls många och anledningen till att det är så få platser handlar om brist på lärare.
I juli får Fannie svar och om hon kommer in så har hon fem och ett halvt år av studier framför sig.
– Efter de åren är man färdig veterinär och det går ju såklart att vidareutbilda sig. Jag är inne på att specialisera mig inom kirurgi och ortopedi. Jag vill fokusera på smådjur då jag har mest erfarenhet av det med tanke på våra familjehundar. Men jag tror att man under tiden kommer att hitta sin grej. Några större visioner har jag inte men det är väl klart att man kan drömma om en egen klinik och skapa något helt nytt som man kan stå bakom.
Det råder brist på veterinärer och det finns en stor oro inom branschen där många vädjar om en bristande arbetsmiljö.
– Det finns väldigt många veterinärer som inte trivs och de flesta blir illa behandlade. Både av arbetsgivare men även av djurägare. Det är många veterinärer som slutar i branschen och resultatet av det blir att de veterinärer som är kvar får mycket mer att göra. Det blir en ond cirkel som bara fortsätter. Det är det jag vill försöka ändra på.
Vilken är den största förändringen som behöver ske?
– Jag tror att djurägare behöver ha större förståelse för veterinäryrket. Det gäller att inte ställa orimliga krav och att ha en större respekt för arbetet veterinärer utför, säger Fannie.
Hon är också övertygad om att det behöver ske en förändring på arbetsplatserna.
– Veterinärer kan inte arbeta 150 procent. Våra djur blir inte mindre sjuka bara för att det inte finns tillräckligt med veterinärer. Alla sitter i en svår sits och vi kan bara skapa en förändring gemensamt, annars funkar det inte.
Vad ser du mest fram emot i höst?
– Att få påbörja min dröm om att bli veterinär. Det ska bli så himla roligt och jag vill vidga mina vyer. Drömmen hade varit att få jobba på ett större djursjukhus som Strömsholm eller på SLU Universitetsdjursjukhus. Jag har fått lägenhet i Uppsala så nu återstår bara den lilla detaljen att komma in, säger Fannie och skrattar.