Under de färgglada tältdukarna samlas alltifrån klassiker som crêpes, fish and chips och langos till mer sällsynta pärlor som krokodilburgare, västafrikanska grytor och sarmale cu mamagiluta – rumänska kåldolmar fyllda med fläskfärs och serverade med polenta. Årets marknad innebär debut för det transylvanska köket. Elena Szocs som tillsammans med maken Csaba basar över grytorna stortrivs.
– Jättekul att vara här, säger hon.
Mittemot rumänerna stiger doften av musslor och roquefortost i tältet med franska flaggor.
– Det luktar så gott, utbrister Siv Karlsson som besöker Fristadstorget tillsammans med barnbarnet Widar, 6, som avstått musslorna till förmån för en välfylld tallrik pommes frites. Siv Karlsson trivs i myllret av människor och dofter.
– Det är ju internationellt här i Eskilstuna så det är jättebra att det finns sådant här.
De lite mer exotiska alternativen till trots så ringlade sig lunchkön som längst framför langosståndet. En av alla de som lagt vantarna på ett stycke friterat bröd var Danial Darchini som till vardags driver restaurangen American pizza today.
– Vanligtvis står jag och väntar på mina egna kunder, men i år tog jag ledigt. Jag tycker det här är helt fantastiskt. Kul att få prova på nya saker.
Vid ett av torgets alla orange bord sitter Mina Bu tillsammans med kollegan och Ehsan Soltani. Duon har precis huggit in på en tallrik rumänsk köttgryta med inlagd gurka och potatispuré.
– Det är första gången för oss båda. Vi började med att gå ett varv för att spana lite. Det här var en bra start, säger Ehsan Soltani.
Mina Bu flyttade till Eskilstuna från Kina så sent som för två månader sedan och uppskattar de lite mer kryddstarka inslagen på marknaden.
– Jag har saknat de starkare smakerna i den svenska maten. Härnäst ska vi nog prova något franskt eller polskt, säger hon.
Max Berglund besöker marknaden med sonen Birk. Han har gett sig på en av marknadens verkliga rariteter – krokodilburgaren – som får goda vitsord.
– Något är annorlunda. Den är lite rökig och fastare, men riktigt god.
Mitt i stormens öga sitter Birgitta Löfstedt och myser i goda vänners lag. Varken hon eller vännerna har hunnit förse sig med någon mat, men det franska tältet lockar.
– Det är den där doften av vitlök...
– Jag tycker att det här är helt suveränt. Hur trevligt som helst.