Trots kännedom om de potentiella hälsoriskerna fortsätter många att exponera sig för starkt solljus, ofta utan att skydda sig.
På Sundyholmsbadet hänger klasskompisarna från skolan British Junior. Klockan är runt 14-snåret och solen gassar för fullt.
Ester Rigö, 15 år, har kollat upp dagens UV-index. Hon erkänner att hon ibland slarvar med solskyddet.
– Jag använder mest sololja, faktiskt. Men jag skulle nog behöva ta på solkräm lite oftare, säger Ester Rigö.
Hennes vän Ebba Carnbrand, 15 år, håller med om att det kan vara svårt att komma ihåg att skydda sig.
– Det händer absolut att man glömmer, även när solen är stark. Jag vet att många brukar använda sololja istället för solkräm för att bli bruna, säger Ebba Carnbrand.
Det som skiljer sololja och solkräm åt är konsistens och skydd. Trots att oljor kan innehålla SPF, så skyddar en solkräm mer effektivt.
Enligt trenden på sociala medier ska man gå ut när det är högt UV-index. I Sverige, under sommarhalvåret, är det vanligtvis mellan klockan 11 och 15. Det är under denna tid som solens strålning är som starkast och därmed potentiellt farligast.
– Man vet om att det kan vara dåligt. Men man vill ju också bli brun på något sätt, säger Ester Rigö.
Bara en av kompisarna från British Junior har på sig solkräm just nu.
– Jag kan bli rätt så bränd, säger Måns Lindgren, 15 år.
Ravin Kheder berättar att hans mamma brukar påminna honom om att skydda sig.
– Hon fick operera bort en fläck på armen, säger Ravin Kheder.
På Vilstabadet promenerar Thilia Högberg och Molly Holmberg, 15 och 16 år. De känner till trenden, men har olika syn på solskydd.
– Så fort jag ser att det är högt UV-index så går jag ut och lägger mig en stund. Jag har mest på mig solkräm utomlands, det känns viktigare då, säger Thilia Högberg.
Molly Holmberg föredrar att alltid smörja in sig eftersom hennes hud är känslig.
Filip Pettersson och Robin Siwerstam, båda 14 år, brukar använda solkräm för att skydda sig. De känner båda till trenden om UV-index från förra året.
– Man vet ju om att det är farligt. Jag brukar inte hålla koll på skalan, säger Filip Pettersson.
Det viktigaste faktorerna för hur länge du kan vistas i solen beror på hur stark strålningen är och hur känslig hud du har. Enligt strålsäkerhetsmyndigheten bör man vara försiktig om man har lätt för att bränna sig. Barn och ungdomar är extra känsliga för högt UV-index.