Det miljöfarliga avfallet pÄ fastigheten bestÄr av restprodukter frÄn bilskrotning, sÄ kallat fluff. 2013 brann högen vid ett flertal tillfÀllen och det företag som tagit emot fluffet för mellanlagring, och som ocksÄ Àgde fastigheten, gick senare i konkurs.
NÀr konkursen avslutades blev fastigheten herrelös (abandonerad) vilket fick som konsekvens att det saknas möjlighet att utkrÀva nÄgot ansvar.
Med 3,8 miljoner kronor i stöd frÄn NaturvÄrdsverket utförde Eskilstuna kommun 2015 akuta ÄtgÀrder som förhindrade svÄra föroreningsskador samtidigt som det slutade brinna. 3 000 ton avfall kördes bort men fortfarande ligger 23 000 ton kvar pÄ marken.
Den metod som bedömts vara mest lÀmplig för att sanera omrÄdet Àr att schakta bort materialet och lÀmna det till förbrÀnning. Enligt en grov kalkyl som gjorts skulle det kosta 53 miljoner kronor, vilket kommunen inte anser sig ha rÄd med.
Den vÀg kommunen nu beslutat vÀlja blir dÀrför att ansöka om expropriation av fastigheten. PÄ sÄ sÀtt kan kommunen skaffa sig rÄdighet över fastigheten utan att trÀffas av ansvar för miljöskulden. Det gör det ocksÄ möjligt att ansöka om statliga bidrag för saneringen.
Tidningen skrev nyligen om ett parallellt fall som gÀllde den svÄrt förorenade fastigheten LjusbÄgen 6 i Vilsta industriomrÄde. DÀr har mark- och miljödomstolen medgett att ÀganderÀtten övergÄr till kommunen genom expropriation.