Det miljöfarliga avfallet på fastigheten består av restprodukter från bilskrotning, så kallat fluff. 2013 brann högen vid ett flertal tillfällen och det företag som tagit emot fluffet för mellanlagring, och som också ägde fastigheten, gick senare i konkurs.
När konkursen avslutades blev fastigheten herrelös (abandonerad) vilket fick som konsekvens att det saknas möjlighet att utkräva något ansvar.
Med 3,8 miljoner kronor i stöd från Naturvårdsverket utförde Eskilstuna kommun 2015 akuta åtgärder som förhindrade svåra föroreningsskador samtidigt som det slutade brinna. 3 000 ton avfall kördes bort men fortfarande ligger 23 000 ton kvar på marken.
Den metod som bedömts vara mest lämplig för att sanera området är att schakta bort materialet och lämna det till förbränning. Enligt en grov kalkyl som gjorts skulle det kosta 53 miljoner kronor, vilket kommunen inte anser sig ha råd med.
Den väg kommunen nu beslutat välja blir därför att ansöka om expropriation av fastigheten. På så sätt kan kommunen skaffa sig rådighet över fastigheten utan att träffas av ansvar för miljöskulden. Det gör det också möjligt att ansöka om statliga bidrag för saneringen.
Tidningen skrev nyligen om ett parallellt fall som gällde den svårt förorenade fastigheten Ljusbågen 6 i Vilsta industriområde. Där har mark- och miljödomstolen medgett att äganderätten övergår till kommunen genom expropriation.