Branschorganisation Fastighetsägarna har beräknat att hyrorna måste höjas ordentligt kommande år för att fastighetsföretagen ska kunna hantera de kraftigt ökade kostnaderna.
– Alla hyresförhandlingar sker lokalt per ort, i princip. I Stockholm har de gått ut med att de yrkar på en höjning med 9,5 procent och i Uppsala och Örnsköldsvik med 10,2 procent, säger Lisa Hjelm, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna mittnord, och tillägger:
– Det här är ett yrkande, en procentsats som man går in i en förhandling med. Vart det slutar vet inte jag eller förhandlande parter i nuläget.
Att Fastighetsägarna yrkar på att hyrorna ska höjas så mycket får Hyresgästföreningen att reagera, kraftigt.
– När landet går bra går det bra för bostadsföretagen och även hyresgästerna. När det går sämre med negativ trend, som nu, så innebär det även att hyresgästerna får det sämre. När Fastighetsägarna pratar om höjningar på tio procent så är min fråga, vem har råd att betala de pengarna, undrar Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, och tillägger:
– Det är fullt orealistiskt. Det kommer inte att bli så, det finns inte ens på kartan.
Kraftigt ökade räntor och förvaltningskostnader slår hårt mot fastighetsbranschen vilket avspeglas i Fastighetsägarnas yrkanden.
– Man har kommit fram kollektivt mellan Fastighetsägarna, Allmännyttan och Hyresgästföreningen om vilka parametrar hyresjusteringarna ska vila på. Det är fem parametrar varav en handlar om de lokala taxorna och avgifterna, som VA-avgift och avfallshantering. Därför sker förhandlingar lokalt av dessa faktorer, förklarar Lisa Hjelm.
Vad Fastighetsägarna kommer att yrka på för höjning i Eskilstuna är inte klart.
– Jag har ingen siffra på vad man kommer att yrka på i Eskilstuna, det kommer inte förrän i december. I vanligt fall brukar hyreshöjningarna börja att gälla från den 1 januari men i Eskilstuna har man valt den 1 april, därför har man inte tagit fram några siffror för Eskilstuna än.
Marcus Kjellin förklarar att det är en speciell situation i Eskilstuna.
– Vi har 21 500 lägenheter i Eskilstuna, det motsvarar hälften av privathushållen i stan. Det är en viktig boendeform för att man ska klara bostadsförsörjningen för invånarna. Det kommunala bolaget Kfast har gått ut med, efter beslut från styrelsen, att driva upp hyrorna med 15-20 procent. Man vill maximera hyran för att sko sig på hyresbostadsgästerna helt enkelt.
Han tycker att Eskilstuna får ut för många lägenheter för fort med för höga hyror.
– Det är en hög takt på lyxrenoveringar i Eskilstuna och förhandlingar där hyresvärdar gör allt för att driva upp hyrorna. Att nu på en årlig förhandling komma med en så hög förändring som tio procent är inget annat än ocker, det är oacceptabelt.
Angående Eskilstuna har Hyresgästföreningen fått in en begäran om förhandling.
– Jag vill inte sia om några siffror. Vi vet vad de yrkat på andra håll och att vi inte har någon indikation på att det kommer att bli annat i Sörmlandskommunerna.
– Sett över tid följer hyresutvecklingen en normal inflation, på mellan 1,6 och 2 procent. Det är en rimlig nivå för ett privathushåll att kunna hantera det. Man måste titta på inkomstutvecklingen i samhället, hyrorna kan ju inte sticka i väg mer än inkomsten.
Liselotte Perbro, hyreschef på Kfast i Eskilstuna, berättar att de är mitt i sitt budgetarbete inför 2023 och kommer att presentera deras yrkande på hyreshöjning i slutet av 2022.
– Vi har inte något klart yrkande ännu, hyrors höjning kommer som alltid påverkas av den ekonomiska utveckling vi ser i samhället i stort. Kfast och alla fastighetsägares kostnader ökar, bland annat för reparationer, underhåll, värme, avfall och el. Räntehöjningar slår hårt på alla fastighetsbolag och byggpriserna har ökat extremt högt det senaste året. Hyrorna måste anpassas för att möta dessa kostnadsökningar.
Hon säger att Kfast förstår att det är ett tufft ekonomiskt läge för många, både privatpersoner och företag.
– Det ekonomiska läget speglar såklart också bolag, såsom Kfast. Kfast hyresförhandlar hyror med Hyresgästföreningen och vi kommer förstås ha med bådas perspektiv i förhandlingen för att kunna komma överens.
Liselotte Perbro menar att Kfast liknande alla andra hyresvärdar får kostnadstäckning genom hyresintäkter.
– Våra hyresgäster önskar att bo i moderna, trygga bostäder. Om fastighetsbolagen inte får kostnadstäckning för sina ökande kostnader kommer det att i slutändan leda till sämre hyresrätter.
Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen ställer det faktum att hyresgästerna har fått se ökningar på matpriset på 14-15 procent, inflation på diverse pris i övrigt på nio procent, elbolag varslar om tre till fyra gånger så höga elpriser och på det kraftigt höjda drivmedelspriser.
– 100-lapp efter 100-lapp flyger i väg för hushållen. När Fastighetsägarna går ut och säger något sånt som en höjning på tio procent så är det knappast vad hyresfastighetsägarna skulle vilja gå ut med, de kan inte vilja öka med så mycket.
Han är måtta irriterad och menar att man får se det här som en signal på att fastighetsbranschen inte är seriöst synkade.
– Vi kommer absolut inte att acceptera detta i förhandlingarna. Vi är i en tid då situationen kräver att vi går samman och hjälps åt, på ett ansvarsfullt sätt, vilket detta inte är. Man kan inte gå ut med att motparten ska få ta hela smällen.
Förhandlingsmodellens historiska fokus gör att fastighetsägare inte kommer att kompenseras för den nuvarande ekonomiska utvecklingen med kraftigt ökande kostnader.
– Man ska titta på ett snitt på kostnaderna historiskt, inte framåt. Då landar man på de här procentsatserna som är yrkade, så är det. Man går efter fem parametrar som man historiskt inte gjort tidigare. Hyresutvecklingen har inte följt med övrig kostnadsutveckling och därmed släpat efter under många år, menar Lisa Hjelm.
Hon tycker att Hyresgästföreningen har lyckats trycka tillbaka större hyreshöjningar under en längre tid, höjningar har legat runt två procent per år sedan en tid tillbaka.
– När vi går in i ett nytt förhandlingsår med tydligare parametrar blir det en avsevärd större höjning som vi yrkar på. Tio procent är mycket, ja, men har man ett privat ägande blir man hårt drabbad av de ränteökningarna vi ser just nu.
Marcus Kjellin vill inte sia om några siffror.
– Vi vet vad de yrkat på andra håll och att vi inte har någon indikation på att det kommer att bli annat i Sörmlandskommunerna. Sett över tid följer hyresutvecklingen en normal inflation, på mellan 1,6 och 2 procent. Det är en rimlig nivå för ett privathushåll att kunna hantera det. Man måste titta på inkomstutvecklingen i samhället, hyrorna kan ju inte sticka iväg mer än inkomsten.
I år höjde Kfast hyrorna för sina 7 337 bostäder i Eskilstuna med mellan 0 och 1,9 procent.
– 1,9 procent var generella höjningen 2022 hos Kfast. Det innebar att en lägenhet som kostar 5 000 kronor i hyra per månad höjdes med 95 kronor per månad. Nyproducerade fastigheter utan investeringsstöd höjdes 0,95 procent och fastigheter som flyttades in i under året samt bruksvärderade fastigheter fick noll procents höjning, berättar Liselotte Perbro.
Lisa Hjelm på Fastighetsägarna vill heller inte sia om hyreshöjningarna.
– Vi ska inte sia om vad det kan hamna på, men det är klart att tio procent extra på sin hyra är mycket. Vi har stor respekt och förståelse för att det finns hushåll med små ekonomiska marginaler. Samtidigt är majoriteten av våra medlemmar små företagare som även de har sina räkningar att betala och hyran är deras enda intäkt.
Marcus Kjellin konstaterar att det finns ett stort antal 65-plussare och personer under 30 år i Eskilstuna.
– Det är många med låga inkomster samt många yngre som inte har de högsta inkomsterna eller säkra anställningar. Det är sårbart för dem att hantera kraftiga hyreshöjningar.
– För att varje människas tillvaro ska fungera, och även samhället, så behöver alla invånare ha tak över huvudet och klara av sin försörjning. Som fastighetsägare har man valt att verka i en bransch där man har ett samhällsansvar. Det ställs i strålkastarljuset nu, alla seriösa bostadsföretag och även privata får ta ett ansvar och axla det.
Avslutningsvis har Marcus Kjellin en klar åsikt om var pengar kan plockas, i stället för att ta dem från hyresgästerna.
– Fastighetsägarsidan har sparat i ladorna, som Magdalena Anderssons regering, och dessa pengar kan man ta av nu för att hantera den ekonomiska situation vi befinner oss i.
– Det är lite intressant att när de som bor i ägt boende får ökade kostnader kommer staten direkt med förslag på att ta bort amorteringen för att minska kostnaderna. Bostadsägarna behöver inte göra detta själva, man kan göra likadant för hyresgästerna. Låt staten gå in och hjälpa fastighetsägarna, det är inte hyresgästerna som sitter på pengarna.
– Och speciellt inte i Eskilstuna där många hyresgäster redan kämpar för att få ekonomin att gå ihop.
Förhandlingarna ska vara klara innan hyreshöjningarna den 1 april nästa år, och gärna i god tid tycker Marcus Kjellin.
– Det är ambitionen. Men nu har vi en extrem situation, det saknar motstycke mot allt vi har varit med om tidigare. Om Fastighetsägarna tror att de ska få igenom tio procent höjning blir det en väldigt lång process att ta sig igenom, det kan jag lova.