Hyresgästföreningens medlemstidning Hem och hyra har publicerat en lista över de fastighetsbolag som gått ut med yrkanden på hyreshöjningar inför 2024. De skriver att allt pekar på rekordbelopp i årets förhandlingar.
Fastighetsbolagen Neobo och SBB har tillsammans drygt 600 hushåll i Eskilstuna och yrkar på tolv procents höjning av hyrorna nästa år. Fastighetsägarna, som förhandlar för flera fastighetsbolag, yrkar på elva procents höjning, för drygt 5 000 hushåll i Eskilstuna.
Tidigare i höstas var tidningen i kontakt med Björn Lundborg, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna mittnord, angående kommande förhandlingar om hyrorna för 2024.
– Nivån beror på det samhällsekonomiska läget. Historiskt har vi saknat samsyn kring vad kostnadsberäkningar ska baseras på. Nu finns en gemensam vägledning där parterna är överens om kostnadsutvecklingen, sa Björn Lundborg.
Han menade att med hänsyn till att reallönerna inte utvecklas i samma takt finns dock skäl att lägga sig något lägre.
– Därför landar vi i att yrkandet i landet för nästa års hyreshöjningar behöver ligga omkring 12 procent. Vi hoppas att alla förstår vikten av att hyrorna utvecklas så att det går att förvalta hyresrätterna på ett långsiktigt och seriöst sätt. Nu följer yrkanden i flertal lokala förhandlingar där vi kommer att väga in förutsättningarna på orten.
Nu har tre yrkanden inkommit i Eskilstuna, två på 12 procent och ett på 11.
– Kostnadsökningarna under innevarande år skulle motsvara ett behov att höja hyran med upp mot 16 procent, sa Björn Lundborg för två månader sedan.
Han berättade att 90 procent av deras medlemmar är småföretag som äger en eller ett fåtal fastigheter och menade att de i dag har svårt att bära sina kostnader eftersom hyran inte hängt med historiskt.
– Nu blir det ännu tuffare. Alla får höjda bostadskostnader i dagens läge.
Fastighetsägarna är en intresse- och branschorganisation med en rad anslutna fastighetsbolag som de i detta fall förhandlar hyror gemensamt för. Deras motpart är Hyresgästföreningen som förhandlar hyrorna för de boende hos fastighetsbolagen.
Vad säger du om yrkandena på elva och tolv procent?
– Oansvarigt, det är otroligt höga yrkanden. Vem kan ta den kostnaden? Som hyresgäst skulle jag inte vilja se det i tidningen, men man ska komma ihåg att det är ett yrkande, inte vad det blir, säger Patrik Wunderlich, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Sörmland, baserad i Eskilstuna.
Han berättar att från det samhällsekonomiska läget ser det inte bättre ut i år jämfört med förra året när det kommer till hyresförhandlingar.
– Det ska man vara ärlig med, tittar man på hur ränteläget och inflation har ökat så är det så. Men fastighetsägarna borde ta ett större ansvar, de kan inte lägga allt på hyresgästen.
Patrik Wunderlich menar att som fastighetsägare så äger man oftast långsiktigt och att de senaste tio åren varit väldigt fördelaktiga för fastighetsägarna.
– Det borde finnas pengar hos dem för att hantera läget när ett sådant här krisår dyker upp. Det här är allvarligt för dem, men inte lika allvarligt som för våra hyresgäster.
Han förklarar att målet nu är att hitta en kompromiss.
– Det blir aldrig den där procenten uppe i toppen. Men det är extra tufft i år med väldigt, väldigt höga yrkanden från fastighetsägarnas sida.
Patrik Wunderlich har stora förhoppningar om att tillsammans med fastighetsägarna kunna lösa årets hyror mellan varandra.
– Vi kommer överens i de allra flesta fallen i Sörmland, vi löste det mesta förra året. Det är positivt. Men det blir inte noll eller en procent höjning, så lågt blir det inte, tyvärr.
Fastighetsägarna sitter just nu i förhandlingar med flera mindre fastighetsbolag i Eskilstuna där yrkandet ligger på elva procent, för lite över 5 000 hushåll.
– Vi sitter i förhandlingar nu. Vi har inte kommit med något motbud än, det kommer senare i veckan. Vi får se vart det hamnar, men det blir inte något av det som parterna yrkar på i första stadiet, säger Wunderlich.
Han menar att ingen av parterna mår bra av att hyresutvecklingen går för fort framåt.
– Blir det en för hög höjning blir det långsiktigt högre vakansgrader, alltså fler tomma lägenheter. Vi ser hellre en mindre hyreshöjning så att större delen av bestånden är uthyrda, det är bättre för alla.