MG real estate första satsning i Sverige skedde i Malmö hamn för drygt fem år sedan. Efter det vändes blickarna mot Eskilstuna.
– Jag började på MG i augusti 2021 och då hade ledningen redan skrivit ett optionsavtal med Eskilstuna om marken, säger Ann-Sofie Jonsson, marknadsansvarig på MG i Sverige.
Hon förklarar att hon tidigare jobbade på Business Sweden där hon arbetade med bland annat logistikfrågor, för internationella företags etablering i Sverige.
– Jag har följt Eskilstuna under 15 år och beundrat från kantlinjen kan man säga. Eskilstunas kontinuerliga uthållighet, tålmodighet och koordinerade arbete har gjort Eskilstuna till en riktigt stor logistikhub i Sverige. Först hände ingenting och nu får man köa för att hitta en mark att etablera sig på, det är en fantastisk resa man gjort.
Ann-Sofie Jonsson berättar att folk pratar om Eskilstuna och att arbetet med främst Eskilstuna logistikpark blivit en förebild i Sverige.
– För oss på MG är Eskilstuna ett uppenbart val i Mälardalen. Närheten till Stockholm och den största marknaden i Norden. Mälarregionen med Stockholm är det köpstarkaste och folktätaste området i Norden, Eskilstuna är ett fantastiskt läge.
Hon förklarar att här finns arbetskraft, vägar och flera transportslag att välja bland.
– Vi vill jättegärna finnas där det finns tillgång till fler än ett transportslag. Det gör vårt område i Eskilstuna unikt, nära en av Sveriges största kombiterminaler och vi ska ha stickspår in i byggnaden. Och E20 ligger precis intill.
Att kunna frakta gods med tåg efterfrågas allt mer konstaterar Ann-Sofie Jonsson.
– Det är bra både miljömässigt och för kapacitet, det går så mycket mer gods på tåg mot lastbil. Vi kan ta in gods från hela Europa med tåg och sedan vidare med lastbil i Mälardalen. Valmöjligheten är fantastisk i Eskilstuna, så det var ett uppenbart val för oss att etablera oss i Folkesta.
MG arbetar oftast så att de bygger logistikanläggningar på spekulation i Sverige.
– Vi bygger upp och hyr ut, oftast har vi hyrt ut innan vi hunnit bygga klart.
Hon hyllar samarbetet med kommunen.
– Samarbetet med Eskilstuna har varit fantastiskt. Vi har varit inbjudna att delta i samtal om utvecklingen av byggnaden, så vi är med på samma tåg från början. Vi har pratat med ansvariga för kombiterminalen och kommunen hur vi löser allt, ett otroligt bra bemötande har vi fått.
MG ett belgiskt familjeägt företag och ägaren är väldigt intresserad av design och funktion.
– I Belgien utvecklar vi retail, bostäder, kontor och logistiklager, utanför landet bara lager. Designintresset gör att även i våra lagerbyggnader satsar vi på bra materialval, träinslag och takbjälkar i trä i lagerhallarna, svenskt trä. Det blir en annan känsla i lokalen, och doft i början.
Kontorsdelen i den nya byggnaden får glas från golv till tak.
– Landskapet runt omkring byggnaden får mycket grönska, och även på byggnaden. Man ska kunna se grönska från alla fönster, det gör att folk trivs mer. En prioritering från MG:s sida är att man ska trivas på sin arbetsplats. Vi vill vara stolta över våra byggnader och även att boende i området tycker att det är en sjyst byggnad.
Valet av just Folkesta, vad beror det på?
– Det var fullt i logistikparken, men det här läget är faktiskt ännu bättre. För oss en önskedröm måste jag säga när vi ligger mellan E20 och kombiterminalen.
Hur mycket MG investerar i Eskilstuna vill de inte avslöja.
– Vi pratar aldrig siffror så, men det är klart att det är en substantiell siffra. En jättestor investering i 117 000 kvadratmeter mark och en byggnad på 56 000.
Fastigheten har redan fått ett namn, innan bygget ens kommit igång.
– Vi kallar våra parker MG och sen staden, så MG park i Eskilstuna.
Byggnaden kan komma att inrymma två hyresgäster.
– Det finns möjlighet att dela upp i två delar, cirka 11 000 och 44 000 kvadratmeter. Men i nuläget bygger vi på spekulation, det finns ett stort intresse då det är ett unikt läge med stickspåret. Vi har flera pågående diskussioner, men inget är signat än så länge.
Ann-Sofie Jonsson säger att det är svårt att säga när arbetet med byggnaden sätter igång.
– Vi har ingen exakt plan då detaljplanen precis blev helt färdig. Så snart vi kan med markarbetet skulle jag säga, direkt efter sommaren om jag får gissa. Normalt tar det 12–16 månader att bygga, lite beroende på hur vintern ser ut.
Fastigheterna MG bygger upp behåller de själva, hyr ut och förvaltar.
– Det är jätteviktigt med långsiktiga relationer med våra hyresgäster. De ska veta vilka de hyr av, i allt vi gör vill vi jobba med långsiktiga relationer. I Belgien har vi till exempel samarbetat med samma byggföretag sedan 20 år tillbaka. I Eskilstuna blir det troligen lokala entreprenader.
Har ni planer på att köpa någon mer fastighet i Eskilstuna?
– Vi tror på Sverige som marknad, och speciellt Stockholm och Mälardalen. Vi jobbar hela tiden på att scouta mer mark och jag tror definitivt på att det blir mer mark i Eskilstuna framöver.
Hon förklarar att miljöaspekten är otroligt viktig för MG
– Alla våra byggen är Breeam-certifierade och i Belgien har vi byggt en helt CO2-neutral logistikpark. Vi använder regnvatten till att spola toaletterna i våra byggnader och så har vi alltid solpaneler på taken.
Solpaneler har blivit alltmer eftertraktat vilket gjort att MG själva satsat på just solenergi.
– Vi har startat ett eget solenergiföretag för att kunna hålla takten uppe, så vi inte hamnar sist i leveransköer.
Ann-Sofie Jonsson konstaterar att MG hela tiden söker efter nya sätt för att bli ännu bättre när det gäller miljöaspekten.
– Sverige är otroligt duktiga på miljöfrågor, så vi tar med det bästa från Belgien och ser vad vi kan tillföra i Sverige.
För att de anställda ska känna sig motiverade att röra på sig gör de flera större yttre satsningar vid sina fastigheter.
– Vi har självklart cykelparkering och inkluderar motionsspår i anslutning till våra byggnader. Det ska kännas tryggt hos oss, det är uppbyggt så folk känner att det är tryggt att röra sig på våra områden.
Hon hoppas att deras satsning i Eskilstuna ska bli win-win.
– Att vi som stor fastighetsägare av stora logistiklager i Europa kan ta med oss nya aktörer som kommer in på den svenska marknaden och skapar arbetstillfallen. Vi är ivriga på att komma igång nu, vi har varit på gång ett tag och nu vill vi komma igång på riktigt när detaljplanen är klar.