Fazer dumpade jäst i avloppet

Fazers bageri i Eskilstuna släppte ut 900 kilo flytande jästlösning i avloppet. Sen informerades reningsverket.

fazerjäst.jpg

fazerjäst.jpg

Foto:

Eskilstuna2014-03-20 07:00

Den 10 mars, vid 8-tiden, stod man inför ett dilemma på Fazers Bageri.

I en behållare fanns 900 kilo jästlösning, till 37 procent, eller drygt 330 kilo, bestående av ren jäst. Resten var vatten. Enligt Fazers driftstörningsanmälan till kommunen föll det sig så illa att bageriet samtidigt stod utan eldningsolja till ugnarna. Och i ett stillastående bageri, utan heta ugnar, finns inget behov av någon jästblandning. Därtill stod man just i begrepp att genomföra ett planerat byte av jästsort. Den nya leverantörens jäst skulle in i systemet, den gamla jästen fasas ut. Fazers lösning blev att hälla ut den oanvändbara jästen i avloppet. Ungefär 30 minuter senare informerades reningsverket.

Sofia Liljefors-Edlund är kommunikationsdirektör på Fazer.

Övervägdes andra alternativ än att dumpa jästblandningen i avloppet?

– Ja vi övervägde andra alternativ som att bunkra jästlösningen men det fanns ingen möjlighet. Till slut var vi tvungna att göra av den någonstans. Men vi följde rutinerna och informerade både reningsverket och miljö och hälsa innan, säger hon.

Enligt handlingar som Eskilstuna-Kuriren tagit del av stämmer inte Fazers beskrivning. Någon kontakt med reningsverket fick Fazer inte, trots flera försök, förrän cirka 30 minuter efter utsläppet.

Är du säker på att ni informerade före utsläppet?

– Ja, så fort vi beslutat att göra utsläppet kontaktade vi miljö och hälsa, helt enligt rutinerna, säger Sofia Liljefors-Edlund.

Därefter blir kommunikationsdirektören osäker och ber om att få kontrollera uppgifterna. En stund senare tar hon kontakt.

– Så fort kommunens öppnade på morgonen klockan åtta så ringde vi över en timme och slussades runt mellan olika personer, utan att få svar. Vi hänvisades till reningsverket, och de fick informationen 8.30. Allt skede parallellt kan man säga.

Om era uppgifter stämmer så dumpade ni ändå jästen först, och informerade reningsverket sen. Varför?

– Vi informerade reningsverket kort efter att vi påbörjat utsläppet. Utsläppet gjordes för att vi behövde tömma systemet. Självklart vill vi undvika att släppa ut något i avloppet och för den delen även undvika att göra oss av med råvara. Av flera skäl var detta inget vi önskade göra, det var flera faktorer som påverkade. Men vi har ett stort bageri och det har aldrig hänt förut, säger Sofia Liljefors-Edlund.

– Utsläpp som det här kan öka den organiska belastningen på reningsverkets inkommande avlopp. Ett alternativ hade kunnat vara att köra det till en biogasanläggning. Vi genomförde utökade kontroller i form av bevakade provtagningar men uppmätte inga avvikelser, säger Lina Norling, driftingenjör på avloppsreningsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om