Vid det senaste inbrottet, natten till onsdagen, har tjuvarna tagit sig in genom att slå sönder restaurangens entrédörr i foajén. Någon annan åverkan på dörrar och fönster från det tillfället har inte upptäckts varför man misstänker att gärningsmännen gömt sig kvar i lokalerna efter stängning.
– Larmet har gått när de tagit sig in i kafédelen, men det tar sin tid innan Securitas kommer hit och tjuvarna har haft gott om tid att plocka med sig vad de kom för. Det verkar som om de stuvat ner prylarna i papperskorgar och soptunnor och använt dem för att forsla bort stöldgodset.
Bytet blev bland annat öl, vin, sprit och vitamindrycker från restaurangens kylar – samt ett nytt kassaregister.
– Vi vet inte om vi upptäckt allt de fick med sig den här gången men det rör sig om värden på närmare 20 000 kronor. Skadegörelsen i sig med sönderslagna fönster och dörrar är säkerligen minst lika mycket.
Sedan början av juli har Vilsta sportcafé utsatts för två inbrott i glasskiosken vid badet, lika många i den separata grillkiosken och ett fullbordat inbrott restaurangen. Under samma period har även Korpen, som ligget under samma tak, haft inbrott i sina lokaler.
– Vid det första tillfället handlade det om godis och glass, nu rör det sig om betydligt större belopp.
Dörrarna till restaurangen och den intilliggande idrottshallen låses automatiskt klockan 21 på kvällen och därefter är rutinen att kommunens kvällsvaktmästare ska gå igenom lokalerna.
– Om så har skett vid aktuella inbrottstillfällen känner jag inte till och jag misstänker att gärningsmännen har gömt sig i något prång innan de gått till verket.
När tidningen besöker brottsplatsen på onsdagen håller fastighetsägaren Kfasts hantverkare som bäst på att reparera – och förstärka restaurangens entrédörr.
– Nu måste vi försöka få upp kameror i foajén och se över bevakningen. Vi behöver också sätta oss med fastighetsägaren för att se över rutinerna. Jag tror att det vore bra med tätare rondering då vi nattetid ligger lite mer avlägset.
Är det några andra åtgärder ni planerar att vidta själva?
– Vi kan bli bättre på att låsa in värdesaker i restaurangens köksdel. Inbrott i den här omfattningen är både energikrävande och kostsamma. Självrisken ligger på närmare 10 000 kronor per tillfälle.