Med fem mord sticker förra året ut i Eskilstuna. Antalet skjutningar minskade från extremåret 2022, men desto fler fick sätta livet till.
På skärtorsdagen 2023 sköts en 18-årig man med flera skott på parkeringen utanför Rekarnegymnasiet. Han hade precis haft sin sista lektion och var på väg hem för att fira påsk.
En annan 18-åring häktades i somras misstänkt för medhjälp till mordet. Han släpptes i augusti, men misstankarna mot honom kvarstår. En annan pojke, vars identitet fortfarande är okänd, har varit anhållen misstänkt för medhjälp till mordet.
Vice chefsåklagare Charlotta Tanner leder förundersökningen och är förtegen om detaljer kring mordet. Anledningen till det är enkel, säger hon.
– Det är flera som vet vad som hänt men jag vill inte att de ska veta vad vi vet, helt enkelt.
Ser du någon chans att mordet klaras upp?
– Jag ser inte att det är omöjligt. Jag kan inte säga när, men jag utesluter inte att vi kommer att kunna reda ut det.
Vad är det som avgör?
– Det är många parametrar. Det är en del teknisk bevisning kvar som vi väntar svar på. Sedan är det naturligtvis en fördel om vi får vittnesuppgifter. Men ju längre tid som går desto mindre är vittnesbevisningen värd. Jag hoppas på den tekniska utredningen och att vi kommer längre fram med den, säger Charlotta Tanner.
Några veckor efter mordet vid Rekarnegymnasiet, sent på kvällen den 17 april, sköts en 26-årig man till döds i Fröslunda. En 17-åring satt under en period häktad misstänkt för att ha utfört mordet tillsammans med andra, men nu har misstankarna mot honom avskrivits. Ytterligare en person har varit misstänkt men även han är avförd från utredningen.
– Vi har vidtagit ett stort antal utredningsåtgärder i ärendet. Vi har gjort vad vi kunnat men det ser inte så vidare ljust ut, sa åklagare Anna Asklöf i augusti i samband med att hon lämnade tillbaka förundersökningen till polisen.
Det finns ingen preskriptionstid för mord, men Anders Wigholm på polisens avdelning för grova brott har sagt att ärendet riskerar att bli ett "cold case".
Årets tredje mord ägde rum på kvällen den 21 juli. En 23-årig man som precis avtjänat ett fängelsestraff för ett grovt brott sköts på öppen gata på Eddavägen i Skiftinge. Åklagare Frida Hamberg har hittills varit väldigt förtegen om utredningen, men ingen person har hittills frihetsberövats.
– Polisen analyserar just nu uppgifter från förhör och resultatet från de tekniska undersökningarna bland annat, säger Frida Hamberg.
Tror du att mordet kommer att få en lösning?
– Det är vanskligt att sia om. Det här är ärenden som är högt prioriterade, men det är fortfarande svårlösta brott. Jag kan inte ge någon kommentar om i vilken riktning vi rör oss i det här läget.
Har ni fortfarande ingen misstänkt?
– Vi har inte några frihetsberövade i det här ärendet.
Och ingen anhållen i sin frånvaro?
– Exakt vilka tvångsmedel som används kan jag inte kommentera.
Det skulle sedan dröja fram till december innan nästa mord drabbade Eskilstuna. På eftermiddagen den 5 december larmades polisen till Järntorget i Nyfors efter att inringare hört ett bråk i en lägenhet. På gatan utanför hittade en patrull en svårt skadad 24-åring som sedan avled på sjukhus. Mannen hade skadats av någonting vasst, sannolikt en kniv. Polisen kunde relativt snabbt gripa en 22-årig man misstänkt för mordet, som sedan häktades av tingsrätten.
Även det ärendet hamnade på kammaråklagare Frida Hambergs bord, och här är hon tydligare med att hon tror att brottet kan klaras upp.
– Det är vår förhoppning. Misstankarna mot den häktade mannen har stärkts med de åtgärder som vidtagits.
Tror ni fortfarande att det rör sig om en ensam gärningsman?
– Ja, det är fortsatt vår bedömning.
Hon säger att de inblandade personerna kände varandra sedan tidigare. Vad gäller motivet till mordet finns det teorier, men ingenting är fastslaget.
– Det finns i nuläget en tänkbar motivbild men det är för tidigt att uttala sig närmare om denna. Det är något som polisen arbetar särskilt med, säger Frida Hamberg.
Sen gick det mindre än en vecka innan det var dags igen. Fast den här gången på en helt annan plats i kommunen. Det var tidigt på morgonen den 11 december som en förbipasserande person såg en kvinna ligga bredvid sin cykel vid slussområdet i Torshälla. Hon var levande när hon hittades, och personen instruerades av SOS Alarm att utföra livräddande åtgärder, men förgäves.
På sjukhuset stod det klart att kvinnan, en 46-åring vid namn Maria Eriksson, i själva verket hade skjutits med flera skott.
I den gångna veckan greps och anhölls en 25-årig man skäligen misstänkt för mordet. Han häktades på lördagen. Vice chefsåklagare Charlotta Tanner har fram till fredagen den 23 februari på sig att till tingsrätten anmäla sannolika skäl till att mannen misstänks för mord och ska hållas fortsatt häktad.
Mannen är tidigare dömd för bland annat grov vårdslöshet i trafik, stöld och våld mot tjänsteman.
Han förnekar brott, enligt försvarsadvokat Lucas Wiberg.
Än så länge har alltså ingen dömts för något av morden, men det är ingenting som bekommer Elenore Ingårda, chef för polisens enhet för grova brott.
– Mordutredningar tar tid att klara upp. Ibland blir vissa kalla fall tills att ny information kommer in så att arbetet kan tas upp igen, säger hon.