Feriepraktiken var hotad – nu hjälper de vården

Efter coronapandemin ställdes kommunens feriepraktik inom vården och barnomsorgen in. Istället gick kommunen samman och ungdomar erbjuds ett annat alternativ. Att tillverka skyddsutrustning.

Abdirahman Ismail Mohamed, 16 år, skär ut delarna till de framtida skyddsrockarna.

Abdirahman Ismail Mohamed, 16 år, skär ut delarna till de framtida skyddsrockarna.

Foto: Beata Wallsten

Eskilstuna2020-07-15 09:53

– Under vårkanten hade vi inte så mycket att jobba med. Sedan sa ledningen att vi kunde börja göra rockar för att det behövdes. Vi började i en liten skala. Idag tillverkar vi 400-600 rockar om dagen här. De är jätteduktiga, säger Seija Jansson, arbetsledare på Resursenhet för aktivitet, motivation och arbete (AMA).

De senaste fem åren har ungdomar i Eskilstuna fått möjligheten att göra en tre veckor lång feriepraktik genom kommunen. I år har det däremot varit osäkert om feriepraktiken blir av över huvud taget i och med coronapandemin. 

"Trygghet för vården"

Efter att olika förvaltningar på kommunen och föreningar samarbetat kunde kommunen erbjuda feriepraktikplatser till ungdomarna även i år. Genom att tillverka skyddsutrustning till vården. 

– Vården tycker att det är fantastiskt. Nu finns det ett lager med skyddsutrustning. Det är en trygghet för vården att veta att det finns. Vi är bättre rustade för en andra våg, säger Joakim Stål, enhetschef på AMA.

När vården var i stort behov av skyddsutrustning under våren fick kommunen låna STIGA sports arena och frivilliga fick komma och hjälpa till. När många ungdomar var utan feriepraktik kände Kultur-och fritidsförvaltningen tillsammans med AMA att de kunde bidra.Tillsammans fann de lösningen.

– Kultur och fritid hade ledare och lokaler och vi arbetsuppgifterna. Vår verksamhet kände att vi kunde hjälpa till, säger Carina Gill, administratör på AMA.

"Känns bra att man hjälper till"

Inne i AMA:s lokal är det en verkstad. Tillverkningen av skyddsrockarna är uppdelade i olika steg. Först ska konturerna av rockarna skäras ut från plast. Sedan svetsas de olika delarna av de långärmade rockarna ihop. Sedan viks de ihop och är därefter färdiga för leverans. Hygienen är en prioritet och mellan arbetet får de påminna sig själva om att hålla avstånd. 

Abdirahman Ismail Mohamed, 16 år, står och skär de olika delarna till det som sedan ska sättas ihop till de framtida skyddsrockarna. Han ska göra sin feriepraktik i två veckor.

– Jag tyckte att det lät kul och det känns bra att man hjälper till.

undefined
Abdirahman Ismail Mohamed, 16 år, skär ut delarna till de framtida skyddsrockarna.

Olivia Humla, 16 år, är inne på sin andra vecka. Att tillverka skyddsutrustning var hennes förstahandsval.

– Jag sökte det för att ha något att göra och tjäna pengar. Det är också till något bra.

undefined
Olivia Humla, 16 år, svetsar ihop de långärmade rockarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!