1995 beviljades kvinnan hel förtidspension, det som idag heter sjukersättning, då hennes arbetsförmåga bedömdes vara varaktigt nedsatt. 20 år senare, i oktober 2015, började hon arbeta igen, bland annat i egen firma.
Enligt hennes egna uppgifter var det först när hon 2021 fick ett telefonsamtal från Försäkringskassan som hon började fundera på om det kan ha varit fel att hon fick sjukersättning samtidigt som tjänade pengar på arbete.
Efter att historien rullades upp och utreddes åtalades kvinnan för grovt bidragsbrott. Enligt åklagaren har 62-åringen fått 729 502 kronor i felaktigt utbetald sjukersättning vid 75 tillfällen från 2015 till 2021.
Kvinnan har nekat till att haft uppsåt till brott och har förklarat sitt beteende med att hon handlat i nöd. Hon har berättat att hon levt i en destruktiv relation med en man som tryckt ner henne psykiskt och hjärntvättat henne. Hon ville inte börja jobba och starta en egen firma men mannen ska ha tvingat henne till det. Han hotade henne och kastade saker på henne. Varför hon inte anmälde mannen till polisen under alla år har hon ingen annan förklaring till än att hon inte tänkte i de banorna.
Enligt den dom som nu meddelats anser tingsrätten att 62-åringen måste ha insett att hon hade en skyldighet att anmäla till Försäkringskassan att hon skulle arbeta. Hon måste också ha förstått att den uteblivna anmälan skulle leda till att hon fick för mycket ersättning utbetalt. När det gäller kvinnans yrkande om nödsituation menar rätten att hon under loppet av flera år måste ha haft möjlighet att kontakta polisen.
Hon döms för bidragsbrott av normalgraden och inte grovt brott som åklagaren yrkat på. Orsaken är enligt rätten att varje utbetalning ska betraktas som en enskild gärning och inget av beloppen är tillräckligt högt för att gärningen ska bedömas som grov. Då bidragsbrott dessutom preskriberas efter fem år fälls hon bara för 48 av de 75 bidragsbrott hon åtalats för.
Enligt rätten uppgår straffvärdet för hennes brott till åtta månaders fängelse. Men det faktum att hon är ostraffad sedan tidigare, samt att hon anses sakna skäl att återfalla i brott, gör att påföljden stannar vid villkorlig dom med 140 dagsböter.
Sedan utredningen inleddes har kvinnan en avbetalningsplan och betalar 100 kronor i månaden till Försäkringskassan.