Den första händelsen ägde rum i mars 2022 då en brukare på ett serviceboende för personer inom LSS – lagen om särskilt stöd för vissa funktionshindrade – berättade att hen utsatts för sexuella närmanden från en vikarie.
Enligt kommunens Lex-Sarah-rapport togs den boendes berättelse först inte på fullt allvar. Chefen ska ha uttryckt att brukarens uppgifter inte alltid är tillförlitliga. Ändå beslutades det att vikarien, och andra män, inte längre skulle få arbeta direkt med den boende.
Ett beslut som annan personal "uppfattat som en åtgärd för att minska risken för att bli anklagad för sexuella övergrepp, snarare än för att trygga brukaren".
Någon polisanmälan gjordes heller inte från boendet. I stället fastanställdes mannen i maj. Kollegor ska ha vittnat om hur den utsatta brukaren undvikit att vara i sin lägenhet då mannen haft arbetspass.
Så i augusti larmade ytterligare en boende om att hen blivit sexuellt antastad av samma personal. Mannen stängdes då av från sitt jobb och en personalutredning inleddes.
I den framkommer det att mannen vid 15 tillfällen – mellan 19 april och 2 augusti – varit inne och läst i den första boendes journaler, fast att han inte längre jobbat med brukaren.
Intrånget ligger till grund för att den utpekade personalen sägs upp den 22 november. Mannen som i dag inte jobbar kvar i kommunen ska ha nekat till samtliga anklagelser. En arbetsrättslig tvist ska pågå kring uppsägningen.
Utredarna på kommunen konstaterar i sin Lex Sarah-rapport att ord står mot ord, men slår också fast att: "Även ifall båda brukarna skulle talat osanning måste verksamheten agera utifrån information de fått. Om verksamheten agerat skyndsamt vid första incidenten hade det kunnat förhindra att ytterligare en brukare utsatts för liknande händelser".
En anmälan har också upprättats till Integritetsskyddsmyndigheten. I den står det att kommunen ser mycket allvarligt på intrånget i brukarens journaler.
"För att förebygga att detta inte sker igen ska medarbetare inte ha tillgång till brukare de inte jobbar med", står det.
Fridha Söderqvist är tillförordnad förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen. Hon kan i dagsläget inte svara på detaljer kring hur brukarna tagits om hand efter händelsen eller vilka befogenheter personal haft att läsa i de boendes journaler.
– Men vi ser absolut mycket allvarligt på det inträffade. Vi accepterar inga sexuella trakasserier eller någon form av kränkande särbehandling och det är jätteviktigt att våra brukare ska känna sig trygga. Det här är dessutom brukare som står i beroendeställning till oss.
Har ni fått något svar från mannen på varför han gått in och läst i brukarens journaler?
– Jag har inga uppgifter om det i dag.
Borde ni inte ha polisanmält händelsen?
– Det man gjort är att uppmana individen själv att anmäla. Men det är en av bristerna vi sett när vi utrett det här fallet och där vi nu behöver säkra den kompetensen inom funktionshinderområdet, att personalen ska veta om att vi i vissa fall kan behöva göra en polisanmälan, vilket vi också borde gjort i det här fallet, så där har vi brustit.