Anki Sjunnesson, 67 år, har diabetes och håller på att tappa synen. Hon kan till exempel inte läsa och titta tv. Hon har dessutom svårt att gå. Hon är beroende av färdtjänst för att kunna handla, göra läkarbesök och besöka släktingar.
– Det har varit ganska så många läkarbesök eftersom jag har blivit sämre och sämre, säger hon.
I sommar har hon dock vid flera tillfällen stött på problem när det gäller färdtjänsten. Bilar har kommit för sent, åkt till fel adress eller inte dykt upp alls.
När hon skulle beställa en resa till en begravning den 11 augusti körde det ihop sig redan i samband med bokningen. Anki Sjunnesson ville åka från Junivägen där hon bor till Stillhetens kapell på S:t Eskils kyrkogård. Hon hade önskemål om att bilen skulle göra ett stopp vid blomaffären som ligger vid kyrkogården medan hon hämtade en bukett till kistan.
Hon möttes dock av beskedet att det inte var möjligt att göra något stopp vid blomaffären. I stället måste hon beställa en ny bil från blomaffären till kapellet som ligger på andra sidan vägen.
Anki Sjunnesson blev upprörd över att hon skulle behöva beställa två olika resor för att ta sig till begravningen och struntade i att göra någon beställning alls. I stället fick hon hjälp av en granne som ställde upp och skjutsade henne.
Eva Lindblom är kvalitetsutvecklare vid Sörmlandstrafiken.
– I regelverket som är uppsatt beställer man en resa från hemadressen och till nästa adress. Vi gör inga stopp på vägen eller via-resor.
Eva Lindblom beklagar dock om färdtjänsten varit otydlig i samband med bokningen.
– Vi kunde ha varit tydligare och förklarat att vi löser det. Vi bokar resorna åt dig.
Anki Sjunnesson berättar för tidningen om flera problem som hon haft med färdtjänsten. Hon säger att hon efter ett tandläkarbesök väntade över fyra timmar på färdtjänsten innan hon gav upp och tog vanlig taxi hem.
– Det var ju tur att det inte var mitt i vintern, säger hon.
En annan tråkighet utspelade sig efter ett läkarbesök då hon hade bokat en resa hem till lägenheten. Hon väntade förgäves vid lasarettet på att bilen skulle dyka upp. Bilen hade i stället åkt till hennes hemadress där en granne uppmärksammade att den var på fel plats och sa detta till chauffören. Det hela slutade även den gången med att Anki Sjunnesson tog taxi hem.
– Jag får ont i magen när jag ska utnyttja färdtjänsten för att jag blir så nervös, säger hon.
– Jag har inte fått någon ersättning heller. Jag tycker att de skulle betala mina taxiresor.
Eva Lindblom vid Sörmlandstrafiken:
– Vi beklagar det som har skett. Vi kunde konstatera att det har blivit felbokningar. Vi har haft kontakt med resenären i det här ärendet och vi kommer att ta ytterligare kontakt för att förklara och reda ut händelserna.
Eva Lindblom menar att felbokningarna beror på den mänskliga faktorn och att Sörmlandstrafiken kommer att se över sina rutiner.
– Vi jobbar med information och utbildning för att förbättra informationen, säger hon.
– När det gäller de här sakerna vill vi gärna ha in synpunkter från våra resenärer så att vi kan bli bättre.