Bidragsfuskare polisanmäls på stora belopp

Samtidigt som paret fick försörjningsstöd hade de dolda bankkonton, en bulvanägd bil och misstänks ha svartjobbat. Nu polisanmäls de för bidragsbrott med krav på att betala tillbaka nära en halv miljon kronor, pengar som de fått i felaktigt utbetalt stöd.

Simon Brunner är teamledare på kommunens grupp för felaktiga utbetalningar, FUT. Gruppen ligger bakom de polisanmälningar som nu gjorts om misstänkta bidragsbrott.

Simon Brunner är teamledare på kommunens grupp för felaktiga utbetalningar, FUT. Gruppen ligger bakom de polisanmälningar som nu gjorts om misstänkta bidragsbrott.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-10-03 11:03

Bakom polisanmälningen ligger det utredningsarbete som kommunens grupp för felaktiga utbetalningar, FUT, gör kontinuerligt.

Och det aktuella paret är inte det enda fallet. Ytterligare två polisanmälningar har gjorts under september månad och i samtliga fall rör det sig om parförhållanden där en kvinna respektive man nu misstänks för omfattande bidragsbrott.

Ett ärende handlar om ett par som tagit emot ekonomiskt bistånd sedan september 2020. För att erhålla stöd ska de båda vara aktivt arbetssökande och stå till arbetsmarknadens förfogande. En utredning som gjorts visar dock att paret vistats utomlands under större delen av sommaren 2021, något de inte informerat biståndsenheten om. De har bland annat köpt flygbiljetter för 24 000 kronor. Nu krävs de att betala tillbaka 74 511 kronor i felaktigt utbetalat stöd.

undefined
Kommunens nota för försörjningsstöd uppgick förra året till 236 miljoner kronor.

Par nummer två krävs på 168 844 kronor. Även här rör det sig om utlandsresor som gjorts vid flera tillfällen. Det framkommer även att paret har en bil, en tillgång man förväntas sälja vid mottagande av försörjningsstöd. Bedömningen från FUT-gruppen är att paret ljugit när de ansökt om ekonomiskt stöd.

Det tredje paret som polisanmälts har tagit emot ekonomiskt bistånd vid 31 tillfällen sedan november 2019. Totalt handlar det om 433 910 kronor som de misstänks ha fått på felaktiga grunder. 

Beloppet är enligt Simon Brunner, teamledare för FUT-gruppen, bland de enskilt högsta av de fuskfall som hittills utretts och polisanmälts.

undefined
Simon Brunner är teamledare på kommunens grupp för felaktiga utbetalningar, FUT. Gruppen ligger bakom de polisanmälningar som nu gjorts om misstänkta bidragsbrott.

– Vi har haft några som legat över 300 000 kronor tidigare, säger han.

Utredningen kring parets ekonomiska förehavanden visar att de underlåtit att redovisa minst två dolda banktillgodohavanden där de systematiskt har överfört pengar till dolda konton. De har också tagit emot omfattande insättningar från privatpersoner och misstankar finns om att mannen jobbar svart.

Paret har också haft kostnader för bensin, parkeringar och andra bilrelaterade utgifter. De har under perioder haft tillgång till minst en bil, varav en Mercedes Benz. Att så är fallet har bland annat slagits fast genom kontroll av kvinnans instagramkonto. Ägarskapet till bilen visar att det rör sig om ett så kallat bulvanarrangemang med en släkting till mannen.

Att fusk och fiffel med bidrag upprör många har Simon Brunner full förståelse för.

– Jag tycker folk ska bli upprörda. Den här typen av medvetet fusk är ett övergrepp på våra offentligt finansierade välfärdssystem som bygger på att man ska kunna lita på de uppgifter den som söker stöd lämnar. Och systemet är lite naivt, känsligt för utnyttjande av människor som inte visar respekt för de grunder det svenska välfärdssystemet bygger på, säger han.

Att den här problematiken har börjat synliggöras i större utsträckning är därför positivt menar Simon Brunner.

I det pågående arbetet att täppa till hålen i välfärdssystemen räknar Simon Brunner med att kommunen fortsatt kommer att göra mellan tre och fem polisanmälningar om misstänkt bidragsbrott varje månad.

Huruvida kommunen får tillbaka de felaktigt utbetalda beloppen varierar från fall till fall.

– Hittills i år har arbetet resulterat i fyra fällande domar och det är först i det skedet som skadestånd kan utmätas och då blir det en inkassofråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!