I samband med sitt 10-årsjubileum bestämde sig Eskilstunaföretaget X-Com för att prova att göra ett spel. Barry Woods heter spelet och karaktären – en skogshuggartyp med rutig skrota som kastar kubb i olika miljöer. Bakom idén står Oscar Johansson och Jesper Jonsson, sedan har alla medarbetare varit med och spånat.
– Vi gjorde det dels för att kompetensutveckla oss själva, dels för att ha något meningsfullt att göra mellan kunduppdrag, berättar vd Per Forsberg.
Ett appspel är alltså ett spel som du kan ladda ner till mobil eller surfplatta. Just det här spelet fungerar uteslutande på Apple:s produkter.
Ett par tusen nedladdningar är en obetydlig summa i stort, de stora spelen har otroligt många fler nedladdningar.
– Men för vår del är det mycket och fler än vi hade förväntat oss, säger Per.
Spelet genererar för tillfället inga pengar, särskilt inte i förhållande till hur mycket tid det tagit att utveckla det. Men för dem som lyckas skapa en publiksuccé väntar enorma framgångar, och alla har inte stora spelutvecklingsföretag i ryggen.
– Det finns spel som lyckats och blivit hutlöst populära. Angry birds till exempel, vi har tittat en del på det, berättare Oscar.
För att hamna bra till i Appstore handlar det om att få så många nedladdningar som möjligt och att folk betygsätter appen.
Hur marknadsför man då ett appspel?
– Om man hör talas om något så googlar man. Därför är det viktigt med en hemsida. Den länkar till en trailer. Folk gillar att kolla på film innan de laddar ner, menar Per.
På hemsidan finns även en länk till Appstore. De har också skapat en egen Facebooksida för spelet.
– Det är grundstenarena. Sen tänkte vi släppa ett presskit för att underlätta för medier som vill skriva om appen, särskilt riktat till bloggare. De är oerhört viktiga. Det finns tjänster på nätet som hjälper till att sprida till de viktigaste bloggarna. Det kostar 100-200 dollar, och då är ett cirka 100 bloggar aktuella. Det kan vara värt kostanden eftersom det tar ett tag att själva leta upp alla bloggare och kontakta dem, berättar Per.
Den största utmaningen med appspelsutveckling är inte nödvändigtvis själva spelidén. Ett spel som Word feud är till exempel inte särskilt komplicerat. Det svåra är att hitta rätt nivå på hur mycket utveckling man ska lägga ner på spelet innan man släpper det. Framgången ligger oftast i detaljerna och även de till synes enklaste spelen kan ha ofantligt många utvecklingstimmar bakom sig. En annan utmaning är att anpassa koden hela tiden för olika plattformar i ständig förändring. Det kräver enorma resurser.
– Den enklaste idén är alltid sju miljoner gånger krångligare än vad man kan tro, konstaterar Oscar.