Arbetet med att förlägga VA-ledningar i Näshultasjön startade först när den sista sommargästen hade flyttat och det var inte vilken sommargäst som helst.
– Vi kom i gång med arbetet i oktober, då hade storlommen flyttat från Näshultasjön. Innan dess kunde vi inte göra något, säger Mikael Rehnholm projektledare på Eskilstuna Strängnäs energi och miljö.
Trots att det är ett omfattande arbete och att naturen bitvis påverkas hårt av maskiner som gräver ner ledningarna så styrs arbetet av hårda miljöregler. Höstregn och lerig mark i kombination med tunga maskiner sätter sina tydliga spår.
– Hela det här projektet görs med minsta möjliga inverkan på naturen och med hänsyn till bland annat strandskydd. Maskinerna ska ha rätt drivmedel och vi gräver med långarmade grävmaskiner med extra lång räckvid för att minska skadorna på känsliga ställen, förklarar Mikael.
Det är alltså två ledningar som dras, en blå från vattenverket i Bälgviken och en brun till reningsverket i Bälgviken.
– Det här är första etappen i en större satsning, säger Mikael.
Just nu pågår en utredning om nästa etapp. Då ska nya ledningar från Bälgviken läggas ända in till Eskilstunas vatten och avloppsnät. Först då kommer sommarstugeområdet Österby kunna anslutas.
– Vattenverket och reningsverket i Bälgviken och Näshulta fungerar som det ska, men med nya hårdare krav krävs dyra investeringar. Dessutom skulle inte vattentillgången räcka till för att försörja Österby fritidsområde.
Arbetet planeras vara klart i januari 2015 då de första vattenproverna ska tas. Sedan kan det dröja från ett par veckor upp till någon månad innan vattnet blir godkänt.
Ledningen som läggs på Näshultasjöns botten sänks ner med cementtyngder och i övrigt grävs den ner på frostfritt djup.
Dykare kommer att kontrollera så att ledningen ligger som den ska och när sommargästerna återvänder till våren ska allt se ut som vanligt runt Näshultasjön.