Så blir fjärrvärmepriset för 2024

Eskilstuna Energi och miljö, EEM, har gjort klart med de nya priserna för fjärrvärme som börjar gälla från årsskiftet. Snitthöjningen blir på 13,4 procent, vilket är jämförbart med andra fjärrvärmekommuner.

"Utifrån Eskilstunas perspektiv är det en historiskt hög höjning", konstaterar Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för energi på Eskilstuna Energi och miljö.

"Utifrån Eskilstunas perspektiv är det en historiskt hög höjning", konstaterar Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för energi på Eskilstuna Energi och miljö.

Foto: Niklas Holm / Joakim Serrander

Eskilstuna2023-10-24 10:53

Nu har EEM:s styrelse tagit beslut om nästa års priser och många har nog redan räknat med att det kommer att bli en riktig käftsmäll.

– Den fasta summan går upp med 249 kronor om året för privatpersoner, konstaterar Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för energi på EEM, och tillägger:

– Det betyder att den hamnar på 2 735 kronor mot 2 486 i dag.

undefined
Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för energi på Eskilstuna Energi och miljö, EEM.

Hon förklarar att ökningen bland annat beror på EEM:s fasta kostnader som har ökat.

– Det stora ökningen beror främst på inflationen där kostnader i form av räntor, reinvesteringskostnader, materialpriser, tjänster etcetera ökat kraftigt även för oss.

Priset på fjärrvärmen som förbrukas ökar också.

– Vi höjer till 815 kronor per megawattimme, för privatkunder. Det är 15 procent höjning, inklusive moms.

815 kronor per megawattimme blir 81,5 öre per kilowattimme som kunderna får betala, mot 70,875 öre i dag.

undefined
Kraftvärmeverket ligger på Kungsgatan 82 i Eskilstuna.

– Snittpriset på höjningarna av fjärrvärmepriset blir 13,4 procent. Här beror prisökningen på att bränsle- och produktionskostnader över lag har ökat för oss.

Lotta Lejdberg konstaterar att bränslekostnaden har gått upp mycket.

– 52 procent, det beror främst på en kraftigt ökad efterfrågan från många länder i Europa och därmed en minskad tillgång på biobränslen.

Hon förklarar vidare att strypta flöden från Ryssland, Ukraina och Belarus gjort att de som tidigare importerat därifrån nu vänt sig till bland annat Sverige.

undefined
Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för energi på Eskilstuna Energi och miljö.

– Sen har den dåliga ekonomin i landet minskat byggande av till exempel hus, där man använder träprodukter. Detta har gett mindre restvolymer, som bark, spån och grot, det som vi använder för att göra fjärrvärme.

Lejdberg säger att den svenska kronan är låg vilket är ytterligare en faktor till att många andra länder väljer att importera bränsle från Sverige.

Att EEM har fått 52 procent ökade bränslekostnader kan låta mycket, men det finns städer som har det betydligt värre menar Lejdberg.

– Det finns de i branschen som har upp mot 200 procent ökning.

De nya priserna på fjärrvärmen gäller från årsskiftet.

undefined
Eskilstuna Energi och miljö har klart med det nya fjärrvärmepriset för 2024.

– Utifrån Eskilstunas perspektiv är det en historiskt hög höjning, men har att göra med omvärldsfaktorerna jag tidigare nämnt. Vi gör vad vi kan för att mildra det här nu och framåt.

Hur ligger priset här till mot andra städer?

– Det är svårt att jämföra, men med övriga i branschen så ligger vi på medel. Det är jämförelsevis ingen extrem höjning från oss, men vi har heller inte lyckats hålla oss bland de allra lägsta.

Lejdberg konstaterar att Eskilstunas fjärrvärmepris fortfarande kommer att vara förhållandevis lågt i jämförelse med andra kommuner.

undefined
Kraftvärmeverket i Eskilstuna.

– Vi ligger bra till då, vi har bland de lägsta fjärrvärmepriserna i landet redan nu och kommer bibehålla det även efter höjningen. Enligt Nils Holgersson-rapporten så har vi det tredje lägsta priset i landet i dag. Vi kommer inte att klättra på listan efter höjningen, eventuellt kan vi sjunka en placering.

Hon vill ändå slå ett slag för fjärrvärmen och Eskilstuna.

– Det finns ytterligare en aspekt som gör att vi måste hålla fjärrvärmen attraktiv, den ökade elektrifieringen vi går emot. Fjärrvärmen utgör en betydande del av energitillförseln och ska fortsatt vara ett energislag som möjliggör och bidrar till att vi ska klara av den ökande elektrifieringen i samhället.

Fjärrvärme

Genom förbränning av kvistar och flis från skogsindustrin värms stora mängder vatten upp, som sedan pumpas ut till alla villor och fastigheter som är anslutna till fjärrvärmenätet via rör i marken.

I huset ansluts rören till en fjärrvärmecentral, där det heta vattnet används till att värma upp vattnet i element och kranar.

Det avsvalnande fjärrvärmevattnet leds sedan tillbaka till kraftvärmeverket, där det värms upp på nytt och pumpas tillbaka ut i rören.

Källa: Eskilstuna Energi och miljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!