Fler äldre arbetar efter 65

70-årige Ingemar Persson har fortsatt att driva sin nyckelaffär eftersom han tycker att pensionen är för dålig. Nu överväger han dock att sälja rörelsen.– Jag skulle vilja resa medan jag fortfarande orkar, säger han.

Collage arbeta efter pension MB.jpg

Collage arbeta efter pension MB.jpg

Foto:

Eskilstuna2015-05-04 06:00

– Välkommen hit och lös ut mig. Om jag är frisk så hjälper jag gärna någon att komma igång, om det är någon som är intresserad av det. Fast jag skulle vilja börja med en rejäl semester, säger låssmedsmästaren Ingemar Persson.

Hur har det varit med semestrar?

– Dåligt. För tjugo år sedan, när jag fyllde 50, var jag två veckor till Italien. Sedan har jag jobbat här nästan alla dagar.

Ingemar Persson började arbeta i nyckelaffären, som då hette Låsmäster AB, 1978. Sedan 1980 är han ägare till butiken. Som mest har han haft två anställda, men sedan cirka 15 år tillbaka är han ensam. Ibland tar han hjälp av frilansare för installation av lås hemma hos kunder.

– Jag jobbar inte heltid, kanske 60 procent. Kommer sent och går tidigt, säger Ingemar Persson.

Han har lite hjälp i butiken av dottern som bland annat ställer upp som lunchavbytare tre dagar i veckan.

– För det kostar ju att stänga och gå ut och äta. Dels kostar maten och dels tappar man ju lite inkomster. Men jag måste äta, annars blir jag sjuk, säger Ingemar Persson.

Hur länge ska du jobba?

– Jag kan sluta fort. Det finns mycket annat som är roligare än att arbeta.

Vad är det som hindrar dig från att sluta?

– Det är väl mest ekonomin.

Skulle du inte klara dig på pensionen?

– Jo, det kan jag väl göra, men inte bra. Då fick jag ju flytta till något hyresrum eller något sånt där.

Förra året uppgick det totala antalet sysselsatta personer i Sverige i åldern 65-74 år till 176 700. Det är en ökning med 130 procent jämfört med 2005.

Av de sysselsatta äldre var 71 900 företagare. Antalet äldre företagare har mer än fördubblats på tio år. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Enligt en rapport från Skattebetalarnas förening har Sverige EU:s snabbast växande sysselsättningsgrad bland personer i åldersgruppen 65-74 år.

Enligt Skattebetalarna beror ökningen främst på avskaffandet av den särskilda löneskatten och införandet av dubbla jobbskatteavdrag 2007.

Ënligt AMF:s Vintagebarometer för 2014 är det hälsan som främst påverkar när man väljer att gå i pension.

– Många har mycket kvar att ge eftersom vi generellt sett är betydligt piggare och friskare än förr, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom på AMF.

Flexiblare arbetstider, bättre ekonomiska villkor och arbetskamrater är enligt AMF de viktigaste faktorerna för att kunna tänka sig att arbeta längre.

Ingemar Persson utför arbetsuppgifter som till exempel nyckeltillverkning och administration i sin butik. Han sysslar även med lås och nycklar till veteranbilar.

– Jag är nog rätt så duktig på det - och intresserad. Då blir man duktig. Det följs åt. Det är väl det som gör att jag orkar hålla på.

Han funderar ändå på att sälja rörelsen, men har från företagsmäklarhåll hört att den kan bli svårsåld eftersom omsättningen på cirka 500 000 kronor är relativt låg.

– För en yngre förmåga finns det verkligen utvecklingsmöjligheter till att öka omsättningen om man satsar på mer låsförsäljnings- och monteringsarbeten i kombination med larminstallationer. Själv är jag för gammal för en sån satsning.

Hur länge kan du tänka dig att hålla på?

– Inte så värst länge. Jag har ju diabetes sedan 15 år tillbaka. Det blir man ju inte piggare av.

Hur ser du på andra som har gått i pension vid 65?

– Det är olika. Jag hade en kollega i Oxelösund som slutade vid 64. Han bytte från båt till husbil och körde omkring i den där, men han levde inte ens tills han blev 65. Han fick cancer och dog en dag innan han skulle fylla 65.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om