– Jag tror att det är en enorm erfarenhet, sedan utöver det hoppas jag träffa vänner för livet, säger 18-åriga Alina Carlsson som tar studenten från Rekarnegymnasiet i Eskilstuna i vår. Hon studerar bygg med inriktning plåtslageri.
Redan i fjol bestämde hon sig för att göra värnplikt. Efter att ha fyllt i ansökan, blev hon kallad till mönstring där Alina Carlsson fick bra resultat. Från och med i höst kommer hon spendera tio månader i Skövde med fokus på logistik.
– Min bild av lumpen är att du överlever även om det inte finns tillgångar som det brukar och att du lär dig att försvara ditt land. Sedan skiljer det väl sig mellan olika inriktningar vad som lärs ut mer specifikt.
Hur känns tanken på att bli utskickad i krig?
– Hoppet är att det inte blir något krig, men det finns ändå med i tankebanan.
Torsdagen 10 mars meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) att Försvarsmakten ska få mer resurser i och med det förändrade säkerhetsläget i världen. "Här vill jag tala klarspråk. Fler unga kommer på sikt behöva förbereda sig på att göra värnplikt och bidra till det militära försvaret", sa hon.
De som blir kallade till mönstring inleder med ett inskrivningsprov där Plikt- och prövningsverket mäter ordförståelse, logistiskt tänkande och rumsuppfattning.
Därefter väntar bland annat hälsoundersökning av kroppsbyggnad och hud. I raden av tester är det även fokus på syn och färgseende. Där krävs en synskärpa på minst 0,8 på bästa ögat och 0.1 på sämsta – med glasögon.
I styrketestet (Isokai) mäts styrka i ben, rygg och skuldror. Testpersonen ska lyfta en skivstång till hakan.
– Personen måste ha rätt teknik och lyfta med god koordinationsförmåga. Utifrån hur du lyfter, hur mycket du lyfter, kontra styrkan, får du en bedömning, säger Kaula Al-Shabee, yrkesinformatör på Försvarsmakten.
Dessutom finns ett psykologtest, där psykologen bedömer hur lämplig personen är för ansvarsfulla uppgifter.
Vad innebär att vara lämplig?
– Det kan jag tyvärr inte svara på. Det är upp till psykologen att bedöma.
I varje test får individen poäng, som i slutändan ligger till grund för vilken befattning som personen tilldelas.
– Deras befattningar kräver olika krav. Det kan vara längdkrav, styrkekrav och synkrav. Så efter varje test de gör sätter man en siffra eller bokstav beroende på hur mycket du presterar och bra du gör på testerna.