Riskfyllt att öka sin elförbrukning på natten

När elpriserna ökar väljer fler att gå över till rörligt timpris för att kunna få ner kostnaderna, bland annat genom att tvätta och ladda elbilen under natten. Men detta kan få konsekvenser om olyckan skulle vara framme då de flesta är hemma och sover om något inträffar.

Viktor Danielson, brandingenjör på räddningstjänsten i Eskilstuna.

Viktor Danielson, brandingenjör på räddningstjänsten i Eskilstuna.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2022-09-07 20:45

Fler och fler väljer rörligt timpris och kan spara otroligt mycket pengar genom att vända på dygnsförbrukningen. Exempelvis använda tvättmaskinen, diskmaskinen, ladda telefonen och det mest pengasparande, ladda elbilen på natten. Men det får även konsekvenser om olyckan skulle vara framme och det börjar brinna i hemmet.

undefined
Viktor Danielson, brandingenjör på räddningstjänsten i Eskilstuna.

– Risken är stor att man troligtvis sover och inte upptäcker att det brinner. Det kan få stora konsekvenser eftersom man inte är vid medvetande och branden kan sprida sig, säger Viktor Danielson, brandingenjör på räddningstjänsten i Eskilstuna, och fortsätter:

– Det är inte vanligt förekommande i Eskilstuna men det händer någon gång per år när det gäller tvättmaskin och diskmaskin, allt från att det rycker om dem eller att de brinner.

undefined
Räddningstjänsten ser inga större risker med att köra diskmaskinen nattetid men om olyckan skulle vara framme är risken stor att skadorna blir värre.

Han konstaterar att om en olycka skulle inträffa är risken större att det blir personskador om branden sker på natten, då alla är hemma.

– Alla elapparater i hemmet medför en viss risk. Se till att maskiner är hela och fungerar, städa bort damm och ludd bakom, det kan antända om det blir varmt. Det är ganska vanligt att det samlas smuts bakom tvättmaskiner.

undefined
Att tvätta nattetid ser inte räddningstjänsten som någon fara, dock bör man ha brandvarnare i närheten utifall olyckan skulle vara framme.

Han berättar också att det uppstår bränder när mobiltelefoner laddas.

– Det har hänt att mobilladdare börjat att brinna, vi har inte fått så många larm om det på natten sett till hur många som antagligen laddas då. Men sen vet vi ju inte om många hinner hantera det själva och inte larmar räddningstjänsten. Men det finns en risk att ha mobilen nära och ladda den när man sover.

Viktor Danielson säger att det kan bli kortslutning i mobilladdare.

– Laddaren kan även vara sliten eller att det är fel på batteriet i telefonen, och då kan det bli intensivt om batteriet börjar att brinna.

undefined
Ladda inte mobilen bredvid sängen under natten.

Många som har en elbil hemma passar på att ladda den på natten, speciellt om man har rörligt timpris kan det skilja på flera hundra kronor för en full tank hos en elbil.

– Risken är stor att om en elbil börjar brinna och den står nära huset att elden sprider sig. Om det är möjligt är det bättre att ha en laddpunkt långt från huset. Vi har haft två fall av bränder i elbil här i stan, då har det dock varit fel på bilen. Vad jag sett nationellt är det inte vanligt att de börjar brinna.

undefined
Många har en laddare för sin elbil sittande på husväggen hemma. Räddningstjänsten uppmanar att man har laddningspunkten en bit från huset.

Han förklarar att om en elbil börjar brinna är den mer svårsläckt än en vanlig bil och att räddningstjänsten låter ofta den brinna ut. Skulle en sådan brand inträffa nattetid nära ett hus kan en katastrof vara framme.

– Se till att det finns en utrymningsväg vid brand, att man kan ta sig ut obekymrat. Man bör också ha en brandsläckare, vi rekommenderar en sexkilos pulver som är lätt att använda. Det viktigaste är att ha funktionella brandvarnare hemma, som fungerar. Det är bra att de är sammankopplade så att man upptäcker om det börjar brinna i tvättstugan i källaren och man sover på övervåningen, säger Viktor Danielson och avslutar:

– Jag ser dock med den frekvens det hänt olyckor med tvättmaskiner att jag inte skulle avråda från att tvätta på natten, om man ser till att man har skyddet ovan och är medveten om risken.

Räddningstjänsten i Eskilstuna och närliggande kommuner har lika stor bemanning dygnet runt, om en brand skulle inträffa finns personal redo att rycka ut.

Brandsäkerhet i hemmet

Om det skulle börja brinna är det viktigt att du vet hur du ska agera.

En enkel regel är Rädda – Varna – Larma – Släck. Gör i den ordningen om du upptäcker att det brinner, oavsett om det är i hemmet eller på arbetsplatsen. Om ni är fler kan ni hjälpas åt.

Rädda och varna andra som kan vara i fara. Larma genom att ringa 112 och berätta om branden. Släck branden om du tror att du klarar det.

Ha brandvarnare, pulversläckare på minst sex kilo och en brandfilt på minst 120 x 180 centimeter.

Källa: MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!