Fler vill bli sjuksköterskor – ökning med 39 procent

Sjuksköterskeprogrammet är attraktiv nationellt sett – men Mälardalens högskola sticker ut i statistiken. I år har 39 procent fler sökt jämfört med förra året. "Det borde bidra till att yrket får högre status", säger Jessica Holmgren på Mdh.

Sjuksköterskeprogrammet på Mälardalens högskola är mer populärt än genomsnittet i landet.

Sjuksköterskeprogrammet på Mälardalens högskola är mer populärt än genomsnittet i landet.

Foto: Fanny Lindblad,Claudio Bresciani/TT, Carl-Olof Zimmerman/TT, Niklas Holm

Eskilstuna2021-08-20 11:45

Sjuksköterskeprogrammet har fler sökande i år jämfört med förra året. Det är en ökning som syns i hela landet, så även på Mälardalens högskola i Eskilstuna. Jämfört med förra hösten är det 39 procent fler som sökt till programmet och jämför man med år 2019 är det en ökning på 84 procent.

– Det är en enorm ökning. Det känns fantastiskt glädjande och hoppfullt inför framtiden, för samhället och välfärden. Det borde bidra till att yrket får högre status med kompetensutveckling och löneutveckling, säger Jessica Holmgren, programansvarig för sjuksköterskeprogrammet på Mälardalens högskola. 

Den genomsnittliga ökningen i hela landet ligger på drygt sju procent jämfört med höstterminen 2020, enligt Universitets– och högskolerådet. Det gör att Mälardalens högskola sticker ut. Sökt i år har 2005 personer och utav dem blir 95 antagna till programmet.

undefined
"Vem ska vårda våra patienter om vi inte har några sjuksköterskor? Sjuksköterskornas unika kompetens tycker jag kommer för mycket i skymundan", säger Jessica Holmgren.

– Jag tror att man delvis har fått upp ögonen för sjuksköterskeprofessionen i och med pandemin, eftersom sjuksköterskors roll och kompetens har figurerat frekvent och återkommande i och med att människor har blivit så sjuka och behöver god omvårdnad. Jag tror vi har påverkats av massmedian under pandemin och fått upp ögonen för att man behöver den specifika och professionella omvårdnad som sjuksköterskor besitter, säger Jessica Holmgren och tillägger:

– Sen tror jag att det är också beror på hur konjunkturen ser ut. Man uppmuntras till att fundera på att välja en högre utbildning i och med breddad rekrytering. För man ser att man kanske inte klarar sig med endast gymnasieutbildning i dag.

Ökningen som syns på högskolan beror på att Mälardalen blivit mer attraktivt, tror Jessica Holmgren, och att regeringen beslutat att högskolan ska bli universitet 2022.

– Det tror jag figurerar mycket och att Mälardalens högskola befinner sig i en stark tillväxtregion med industri och näringsliv gör att vi blir attraktiva för blivande studenter. 

I nuläget finns det inga planer på att utöka antalet platser för att möta den ökade efterfrågan på programmet. Högskolan vill anta de mest studiemotiverade studenterna och fokusera på kvalité före kvantitet. 

– Risken med att öka volymerna är att meritvärdet sänks och det kan påverka genomströmningen i programmet, säger Jessica Holmgren. 

undefined
Socionomprogrammet är den populäraste utbildningen på Mälardalens högskola, följt av sjuksköterskeprogrammet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!