Vid en livsmedelskontroll på en pizzeriarestaurang den 6 maj saknades något så grundläggande som termometer. Personalen som var på plats saknade dessutom kunskap om vilka temperaturer som frysar och kylar ska hålla. Det fanns heller inga rutiner kring varmhållning och nedkylning.
Räkor och vitsås förvarades för varmt och nedkylning av skuret kebabkött skedde i rumstemperatur.
"Tänk på att det är jätteviktigt att hantera och förvara livsmedel under rätt temperatur. Livsmedel som förvaras i felaktig temperatur medför risk för tillväxt av bakterier som kan i sin tur orsaka matförgiftning för konsumenten", skriver miljökontoret i inspektionsrapporten.
Skinka förvarades utan förpackning i frysen och inspektören kunde inte finna några originalförpackningar till livsmedel som såldes som gorgonzola, parmesan, chevréost. Att det var rätt varor kunde därför inte kontrolleras.
Kött som enligt menyn var fläskfilé visade sig vara so-filé eller sugg-filé. Det är ett jämförelsevis billigare fläskkött från äldre suggor. Fläskfilé kommer från icke könsmogna handjur, eller hondjur som inte har grisat.
Restaurangens lövbiff utgjordes i själva verket av lågprissubstitutet pressad lövbit.
"I pizzerian fanns det lövbit fast du skrev lövbiff på menyn. Detta medför risk att kunden kan bli lurad", står det i protokollet.
Restaurangens företrädare har i efterhand förklarat att han beställt fläskfilé men fått so-filé levererat. Bolaget bakom restaurangen har senare kunnat visa upp fakturor på fläskfilé.
– Så om det är kunderna, restaurangen eller både och som blivit lurade är svårt att säga, säger inspektören.
Att sälja billigare köttprodukter som so-filé och lövbit är i sig inget problem. Avgörande är att livsmedlen på menyn överensstämmer med de som serveras, och att prissättningen är anpassad där efter.
Det är enligt miljökontoret förhållandevis vanligt att fetaost byts ut mot salladsost. Salladsost görs på komjölk medan den ursprungsskyddade fetaosten från Grekland görs på get- och fårost.
Flera av de upptäckta bristerna på den aktuella pizzerian har åtgärdats. Enligt livsmedelsinspektören har det inte förelegat någon större risk för att kundernas hälsa ska skadas.
– Däremot har risken för att kundernas ska bli vilseledda varit stor.
Bristerna kommer att följas upp vid ett återbesök nästa vecka. De kontroller som hittills har gjort har kostat restaurangen drygt 4 200 kronor.