Flera nya friskolor kan etablera sig i Eskilstuna

Eskilstuna kommuns tjänstemän föreslog ett nej men en oenig kommunstyrelse säger nu ja till tre friskoleföretag som vill etablera sig i Eskilstuna. Men frågan är ännu inte avgjord.

Skolinspektionen har fått in tre ansökningar om att starta nya friskolor i Eskilstuna. En av dem föreslås ligga i kvarteret Vapnet vid Rothoffsparken. Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) som båda representerar den styrande politiska majoriteten i Eskilstuna, är inte eniga i friskolefrågan.

Skolinspektionen har fått in tre ansökningar om att starta nya friskolor i Eskilstuna. En av dem föreslås ligga i kvarteret Vapnet vid Rothoffsparken. Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) som båda representerar den styrande politiska majoriteten i Eskilstuna, är inte eniga i friskolefrågan.

Foto: TT, Joachim Sorbe, Hanna Oscarsson

Eskilstuna2022-04-21 16:08

Skolinspektionen har fått in flera ansökningar från bolag som vill öppna nya friskolor i Eskilstuna. Men innan Skolinspektionen tar något beslut får Eskilstuna kommun chans att yttra sig. Den styrande politiska majoriteten i Eskilstuna, som består av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, är emellertid inte enig i synen på nya friskoleetableringar.

– Eftersom det egentligen inte är kommunen som avgör om en friskola får starta eller inte, så har vi en hållning inom majoriteten där vi tycker det är viktigt att vi håller fast vid våra ideologiska grundbultar, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

– Vi säger ibland ja till friskolor om de kompletterar utbudet utan att urholka det. Risken nu skulle vara att vi får ännu mindre resurser till våra befintliga skolor, fortsätter han.

undefined
Den styrande politiska majoriteten i Eskilstuna med Jimmy Jansson (S), Jari Puustinen (M) och Arne Jonsson (C).

Jari Puustinen (M) är dock positiv till ännu fler friskolor i Eskilstuna.

– Friskolor har visat sig vara ett bra tillskott i Eskilstuna. Vi är för valfrihet och mångfald, säger han.

Företaget Thorengruppen AB, med säte i Umeå, vill starta gymnasieskolan Thoren Business School i Eskilstuna från och med läsåret 2023/2024. Skolan beskrivs som ett affärsgymnasium med program inom ekonomi, naturvetenskap, försäljning- och service samt samhällsvetenskap.

Aspirerar på Eskilstuna gör även bolaget Lärlingsgymnasiet i Sverige AB, som också ingår i Thorengruppen. Med start nästa år vill bolaget etablera Yrkesgymnasiet Eskilstuna med utbildningar inom bland annat bygg och anläggning, vård och omsorg samt frisörbranschen.

Kommunens tjänstemän, som utrett de aktuella friskoleförfrågningarna, har föreslagit kommunstyrelsen att avstyrka ansökningarna. Motiveringen är bland annat att Eskilstuna redan har tillräckligt med gymnasieplatser, till och med en överkapacitet. Att etablera ännu fler gymnasier skulle enligt deras bedömning innebära en risk för bestående, negativa konsekvenser för såväl de kommunala som för de fristående gymnasier som redan finns i Eskilstuna.

Lika skeptiska är tjänstemännen till grundskolan Raoul Wallenbergskolan Eskilstuna, med plats för 572 elever. Raoul Wallenbergskolorna AB vill enligt ansökan till Skolinspektionen starta förskoleklass, fritidshem och grundskola i kvarteret Vapnet i närheten av Rothoffsparken i centrala Eskilstuna år 2024.

undefined
Friskolan Raoul Wallenbergskolan vill etablera sig i kvarteret Vapnet intill Rothoffsparken i centrala Eskilstuna.

Här menar tjänstemännen att fler grundskoleplatser visserligen behövs men att pågående ut- och nybyggnad av flera kommunala skolor redan täcker kommande behov. En nyetablerad friskola kan därför leda till negativa ekonomiska konsekvenser, bland annat för nybyggda Forskaren i Nyfors och den planerade Munktellskolan.

Kommunen är skyldig att ta höjd för alla elever i Eskilstuna, även för dem som väljer friskolor.

– För oss inom S innebär det att vi i de här tre fallen går på tjänstemannaförslagen, det vill säga att avstyrka ansökningarna. Vi är oroliga för att våra kommunala skolor, såväl som de befintliga friskolorna, tappar väldigt många elever. Då står man kvar med dyra lokalhyror vilket gör att elevpengen urholkas. Vi får en underfinansierad skola helt enkelt där kvaliteten på undervisningen sänks, säger Jimmy Jansson.

Moderaterna, Centern, Liberalerna och Sverigedemokraterna röstar dock ja till ansökningarna vilket därmed blir kommunstyrelsens linje.

Skolor i Eskilstuna

I Eskilstuna finns 27 kommunala grundskolor och fem fristående grundskolor som drivs av någon annan än kommunen.

Eskilstuna har för närvarande nio gymnasieskolor varav fyra är kommunala och fem fristående.

Det finns 77 förskolor i Eskilstuna. 53 av dem är kommunala förskolor och 24 är fristående.

Källa: Eskilstuna kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!