Hittills har 46 av de planerade 50 kontrollerna gjorts pÄ restauranger i Eskilstuna och flera verksamheter har visat sig ha brister.
â Sju av verksamheterna har inte följt riktlinjerna fullt ut. De största avvikelserna gĂ€ller bordens placering (som ska utgöra en minskad risk för smittspridning), det saknas tillfredsstĂ€llande information till gĂ€sterna om hur de ska agera samt bristande rutiner för hur personalen ska agera för att minska smittspridning, sĂ€ger Elisabeth Martinius Nilsson, chef för miljökontorets enhet för livsmedel- och alkoholtillsyn.
Vad hÀnder med de verksamheter som brustit?
â DĂ€r blir det en ny, uppföljande kontroll nĂ€sta vecka.
Vilka verksamheter gÀller det?
â Det vill jag inte kommentera.
Kontrollerna kommer fortsÀtta under veckoslutet men i onsdags tog tidningen rygg pÄ miljöinspektören Magdalena Goczkowska för att se hur en restaurangkontroll gÄr till. De inleddes först i tisdags, trots att den nuvarande coronasituationen har pÄgÄtt under en lÀngre tid.
â Vi pĂ„ miljökontoret fungerar endast som en hjĂ€lpande hand Ă„t Smittskyddet. Det Ă€r först nu som de har bett oss assistera nĂ€r det gĂ€ller dessa kontroller, sĂ€ger Goczkowska.
Kan du berÀtta vad ni gör vid en kontroll?
â VĂ„r uppgift Ă€r att samla information hur restaurangerna sköter sina rutiner gĂ€llande FolkhĂ€lsomyndighetens föreskrifter. Framför allt handlar det om vilka rutiner varje verksamhet har infört och hur vĂ€l personalen följer dem. Vi har fĂ„tt en checklista frĂ„n Smittskyddet som vi sedan sammanstĂ€ller och skickar tillbaka till Smittskyddet som i sin tur beslutar huruvida restaurangen gjort vad de ska eller ej. Det kan leda till att en restaurang stĂ€ngs ned.
AnmÀler du din ankomst i förvÀg?
â Nej, helst inte. Jag vill se hur de arbetar en vanlig dag. Om de vet att jag kommer blir det alltid lite annorlunda. SĂ„ idag har jag stĂ„tt och spanat lite pĂ„ avstĂ„nd till en början, sĂ€ger Goczkowska.
Framför allt Àr det avstÄndet mellan gÀsterna som kontrolleras, allt för att undvika trÀngsel. DÀr har det under den senaste tiden florerat olika bud om hur lÄngt det avstÄndet ska vara. BÄde 1,5- och 2 meter har nÀmnts.
â Rekommendationen ligger nĂ„gonstans dĂ€r emellan. Men man kan tĂ€nka pĂ„ att hĂ„lla en armlĂ€ngds avstĂ„nd hela tiden, det Ă€r lite enklare att sjĂ€lv kontrollera.
Onsdagens kontroll gjordes av restaurangen Basilica i Tuna Park. HÀr har restaurangchefen Daniel Varle infört ett flertal rutiner för gÀster och personal.
â Vi har satt upp markeringar pĂ„ golvet i kön för att hĂ„lla avstĂ„ndet. Vi har Ă€ven flyttat isĂ€r borden och plockat bort flera stolar. Om gĂ€ster stĂ„r för nĂ€ra i kön sĂ€ger vi till direkt. Vi desinfekterar ocksĂ„ vĂ„ra ytor oftare nu, sĂ€ger han.
Miljöinspektör Goczkowska anser att Basilica gjort ett bra jobb för att minska smittspridningen. Restaurangen har bland annat tydliga skyltar med meddelande om vad som gÀller samt rutiner för personalen. Men en sak reagerar hon över:
â Flera sĂ€llskap sitter vĂ€ldigt nĂ€ra varandra vid borden, knappast pĂ„ en armlĂ€ngds avstĂ„nd. Det spelar mindre roll ifall de tar avstĂ„nd frĂ„n varandra i kön om de sedan sĂ€tter sig tĂ€tt ihop vid borden. Det tolkar jag som ett icke-avstĂ„ndstagande.
Krögaren Daniel Varles tolkning Àr en annan:
â Som jag ser det Ă€r det gĂ€sternas eget ansvar att hĂ„lla avstĂ„nd vid borden. Kommer det ett sĂ€llskap pĂ„ till exempel fyra personer sĂ„ Ă€r det ganska naturligt att de vill sitta nĂ€ra tillsammans.
Borde inte rekommendationerna vara tydligare sÄ egna tolkningar inte förekommer?
â Jo, det tycker jag. Det uppstĂ„r en viss problematik nĂ€r det blir egna tolkningar av riktlinjerna. Men det Ă€r upp till Smittskyddet att avgöra, sĂ€ger Goczkowska.
SmittskyddslÀkaren Maria Bremén:
â Jag förstĂ„r att det kan uppstĂ„ vissa oklarheter kring detta dĂ„ det inte Ă€r glasklart exakt vad som gĂ€ller. Jag kan bara sĂ€ga att det Ă€r ett delat ansvar mellan restaurangen och individen som gĂ€ller. Restaurangen har skyldighet att se till att förutsĂ€ttningar finns för gĂ€sterna att hĂ„lla avstĂ„nd samtidigt som individen har ett stort ansvar att göra det.
NÀr kan det bli aktuellt att stÀnga en restaurang?
â Om jag fĂ„r tydliga indikationer pĂ„ att verksamheten inte följer riktlinjerna för minskad risk för smittspridning kan jag ta beslut om det.