Tio procent av alla klagomål som kom in till konsumentvägledningen i Eskilstuna förra året handlade om köp av begagnad bil. Konsumentvägledningen fick in 104 klagomål angående detta.
– Det allra vanligaste är att bilen går sönder efter väldigt kort tid och att man vänder sig till handlaren och inte får någon hjälp med att laga det ursprungliga felet, säger konsumentvägledaren Christine Fransholm.
Hon tipsar konsumenter om att innan köpet skaffa sig information om det aktuella bilmärket och årsmodellen. Man kan då upptäcka om modellen har haft många problem.
– Välj en bilhandlare med gott rykte. Helst en som är ansluten till MRF.
Christine Fransholm tycker också att bilhandlarna skulle behöva bli mer tydliga.
– Bilhandlarna behöver upplysa mer och bli mer noga med att deklarera bilarna så att man ser vad det är som brister.
Nummer två på listan över de vanligaste klagomålen gäller hantverkstjänster. Konsumentvägledningen tog emot 96 klagomål om detta i fjol.
– Slutresultatet avviker från det som konsumenten tror sig ha beställt. Priset är en stor del. Det blir inte färdigt i tid.
Vad har du för goda råd?
– Det man trycker på hela tiden är att konsumenten ska skriva avtal. Jag skulle vilja trycka ytterligare på att det är lika viktigt för företagaren att ha avtal som för konsumenten. Företagaren ska kunna bevisa om den har avrått från något eller om den har sagt när den skulle komma och börja.
Konsumentvägledarna har avtalsmallar som går att använda. Mallarna finns även på Konsumentverkets hemsida. Christine Fransholm tipsar även konsumenter om att i samband med beställningen skicka med bilder som visar hur man vill att det ska se ut.
På tredje plats på listan över de vanligaste klagomålen ligger material för underhåll av boendet. Klagomålen inom denna kategori ökade under förra året med en tredjedel till 50 stycken i Eskilstuna.
– Det kan dels vara att det är en konkret skada på materialet. Det är bubblor i glaset på mina beställda fönster. Det kan också vara att innerdörrarna har fel mått.
Christine Fransholm råder konsumenter att noga tänka igenom vad de behöver och att vara tydliga i sin beställning.
Klagomålen på mobiltelefoner och hemelektronik minskade under förra året. Samtidigt har rådgivning/mellanhandstjänster dykt upp på listan över de vanligaste klagomålen.
Det kan röra sig om företag som ringer hem till konsumenter med erbjudanden om att hålla koll på deras elabonnemang, försäkringar och pensioner. Företagen ber om fullmakt att byta avtal.
– Man har inte förstått att man har gett de här företagen en fullmakt att göra det. Konsumenterna bör vara observanta när telefonförsäljarna ringer och kolla vad de tackar ja till och vad det innebär för dem, säger Christine Fransholm.
På riksnivå är hantverkstjänster det vanligaste konsumentproblemet. Enligt Konsumentverkets sammanställning av siffror från landets konsumentvägledningar inkom förra året totalt cirka 70 000 klagomål på olika varor och tjänster. Totalsiffran är inte exakt eftersom 54 av landets 290 kommuner inte ingår i statistiken.
Enligt Konsumentverket saknar närmare en halv miljon människor i Sverige i dag konsumentvägledning Konsumentvägledningen är en frivillig service från kommunerna. Eskilstuna kommun har två konsumentvägledare anställda som kan hjälpa invånarna med konsumentfrågor.