Eskilstunakille orkestrerade massflykt från SiS-hem

En 15-årig Eskilstunakille döms för främjande av flykt och olaga tvång. I höstas möjliggjorde han att fem ungdomar kunde rymma från ett låst SiS-hem i Västmanland.

Västmanlands tingsrätt.

Västmanlands tingsrätt.

Foto: TT

Eskilstuna2024-04-15 18:08

Pojken från Eskilstuna var 15 år när han en septembernatt i fjol övermannade en kvinnlig behandlingspedagog, höll fast henne så hon inte kunde larma och beordrade henne att lämna från sig sina nycklar.

Kvinnan följde arbetsinstruktionen och gjorde som 15-åringen sa och blev därefter instängd i ett bostadsrum.

Med hjälp av nycklarna tog sig fem av totalt sex ungdomar ut från en låst avdelning på ungdomshemmet som drivs av SiS, statens institutionsstyrelse. Med sig hade de även den anställdes mobiltelefon och bilnycklar.

Väl ute i det fria delade de upp sig i två grupper. 

Personal som befann sig i en annan byggnad såg vad som hände via övervakningskameror och larmade omedelbart polis.

Polisen tog larmet på stort allvar och bemannade kraftfullt. 

undefined
Den då 15-årige pojken från Eskilstuna placerades på SiS-hemmet i Västmanland efter att ha fått lämna häktet. Han är fortfarande misstänkt för allvarlig brottslighet. Bilden är tagen på ett annat SiS-hem.

En av rymlingarna greps alldeles i närheten av ungdomshemmet av en hundpatrull.

Polisen försökte förgäves rekvirera en helikopter och fick nöja sig med en patrull med drönare, två hundpatruller och ett flertal ingripandepoliser. Strategiska vägar och knytpunkter som buss- och tågstationer bevakades och drönare sökte efter värmekällor i skogen.

Trots flera indikationer på att spåren var heta lyckades resten av pojkarna hålla sig undan. I vart fall några timmar.

Vid 02-tiden hörde en boende i närheten av ungdomshemmet av sig till polisen. Hen meddelade att en ungdom stod utanför dörren och bad om hjälp. Det visade sig vara en av rymlingarna, som dessutom bar på de nycklar som möjliggjorde flykten.

Framåt morgontimmarna kunde den drabbade behandlingspedagogen bidra med värdefull information. Hon hade då lokaliserat sin mobiltelefon med hjälp av spårningsfunktionen varpå de sista tre rymlingarna, som gick längs ett järnvägsspår, kunde plockas in utan större dramatik.

Målsägaren har beskrivit händelsen som ett chockartat tumult. Hon hade känt sig ledsen, rädd och uppgiven men även förbannad över att någon "tog sig friheten att hoppa på henne när hon gjorde sitt jobb".

Då det inte är brottsligt att rymma eller försöka rymma från en anstalt eller boende, oavsett om det drivs av SiS eller Kriminalvården, fick flykten inga juridiska konsekvenser för fyra av de fem pojkarna.

Eskilstunabon kom dock att åtalas och på måndagen meddelade Västmanlands tingsrätt sin dom.

undefined
Västmanlands tingsrätt.

Eskilstunaynglingen som hunnit fylla 16 år döms för främjande av flykt och olaga tvång, i enlighet med åklagarens andrahandsyrkande. 

Straffet blir ungdomsvård. Han tvingas även följa en behandlingsplan som upprättats av socialtjänsten i Eskilstuna kommun.

Pojken ska även betala 35 600 kronor i skadestånd till den drabbade behandlingspedagogen.

Det kan synas märkligt att det är kriminaliserat att främja något som i sig inte är brottsligt – att rymma.

– Det som är kriminaliserat är att främja annans flykt, vilket har skett i det här fallet. Varför det är så är inte fråga för mig som åklagare att besvara. Men det är så lagstiftaren har bestämt, säger målets åklagare Ebba Redander.

Eskilstunakillen har förnekat brott. Han medger dock att han ville "tagga" – det vill säga rymma – från hemmet och att han tog tag i den anställda kvinnan. 

Han hade planerat rymningen på egen hand, säger han, och att de andra följde med var "en slump".

undefined
Eskilstunakillen döms till ungdomsvård för olaga tvång och främjande av flykt efter en rymning i höstas.

Pojken förekommer inte i belastningsregistret. Han häktades dock i fjol som misstänkt för mordförsök alternativt medhjälp till mordförsök. När häktningen hävdes placerades han på det aktuella SiS-hemmet och han är, enligt noteringar i vårdplanen, fortfarande misstänkt.

Han är numera placerad på ett SiS-hem i en annan del av landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!