Flytten av de gamla genomförs trots pågående pandemi

Vissa flyttar till en annan lägenhet, några byter äldreboende helt. Ett antal väljer att bo kvar trots att avdelningen görs om till demensenhet.

"Alla som berörs provtas två gånger före flytten för att säkerställa att vi inte sprider smitta mellan avdelningar och boenden. Vi anpassar oss efter situationen" säger kommunens Fridha Söderqvist.

"Alla som berörs provtas två gånger före flytten för att säkerställa att vi inte sprider smitta mellan avdelningar och boenden. Vi anpassar oss efter situationen" säger kommunens Fridha Söderqvist.

Foto: TT

Eskilstuna2020-11-12 10:38

Beskedet kom efter sommaren; Ett större antal lägenheter på tre av Eskilstunas äldreboenden görs om till demensplatser och ett antal gamla behövde byta bostad – inom boendet eller till ett annat.

Orsak: Kön till kommunens demensboenden hade snabbt vuxit sig lång. I början av september väntade 65 personer på en demensplats och till stor del berodde den långa väntetiden på avvecklingen av hårt coronadrabbade och kritiserade Djurgårdens vård- och omsorgsboende.

Därför togs beslut om att omstrukturera avdelningar och enheter på Bolindergården, Lagersbergsgården och Tunagården. Och på nya Villa Stallmästargården som öppnar i vår viks 40 av de 60 lägenheterna till dementa. De berörda och anhöriga informerades om frivillighet och individuella bedömningar.

Med tanke på utvecklingen av pandemin, avvaktar ni med omstruktureringen nu?

– Flytten är igång och jag upplever att den mottagits väldigt väl, säger äldreomsorgschef Fridha Söderqvist.

– Vi tar ett steg i taget och gör förändringarna successivt. Alla har tillfrågats om de vill ha en annan lägenhet på boendets renodlade äldreavdelning eller om de kanske har ett önskeboende, ett annat äldreboende i kommunen, de vill flytta till.

Fridha Söderqvist har inte aktuella siffror från berörda äldreboenden, men vet att det är några av de tillfrågade som vill byta adress medan andra tackat ja till en lägenhet i en annan del av anläggningen.

Och så är det ett antal personer som inte vill flytta utan väljer att bo kvar i sin lägenhet, trots att den hamnar på en demensavdelning.

– Det kan förstås bli en utmaning för både personalen och personen i fråga. Men vi utgår från allas bästa, sätter allas önskemål i första hand, och alla kan ändra sina beslut. Vissa av de berörda har under den här tiden utvecklat en demensdiagnos och bor kvar på den avdelning som kommer att tillmötesgå deras vårdbehov på bästa sätt.

Flyttarna görs allt eftersom lämpliga lägenheter och boenden blir lediga på respektive avdelningar.

Hur gör ni med tanke på risken för smittspridning?

– Vi har väl fungerande rutiner vi följer, framför allt handlar det om provtagning. Alla som berörs av en flytt provtas två gånger före flytten för att säkerställa att vi inte sprider smitta mellan avdelningar och boenden. Och får vi en situation där smittspårning pågår bromsar vi och anpassar oss. Det här får ta den tid det tar och vi följer upp alla förändringar. 

Malin Strandberg är enhetschef på Bolindergården. Hennes känsla är att detta gått över förväntan bra så här långt. 

– Förändringarna har tagits emot väl både av de boende och av de medarbetare som bytt målgrupp att arbeta med.

– Hos oss tycker ett litet fåtal att de vill bo kvar i sin lägenhet trots att avdelningen görs om till ett gruppboende för dementa. Andra har valt att flytta inom huset. Det har gått att lösa smidigt tack vare att vi under sommaren inte haft någon kö till våra 60 äldreboendeplatser. Så jag hade sex tomplatser att använda direkt till omflyttningarna.

Det här har gjort att nio personer som stått i kommunens långa kö till en demensplats fått flytta in på Bolindergårdens nya gruppboende i höst.

– Vi är jätteglada över att kunna hjälpa till, och jag och de medarbetare som frivilligt valt att gå över till gruppboendet är tacksamma för att vi fick utbildning snabbt. Alla känner sig trygga och nöjda med att arbeta med den nya målgruppen.

Fler demensplatser

Bolindergården: Våningsplan ett med 20 platser görs om till demensboende.

Lagersbergsgården: Tre enheter på nedre plan med vardera sju bostäder görs om till demensboende.

Tunagården: Två enheter med elva respektive tolv lägenheter görs om till demensboende.

Villa Stallmästargården: Ska drivas av Vardaga och öppnar våren -21. I stället för att de 60 platserna delas lika mellan äldre- och demensboende blir fördelningen 20-40.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!