Barnet i fara under lång förlossning – sjukhuset anmäls

Droppet satte igång förlossningen, men det orsakade också syrebrist hos fostret, ledde till akut kejsarsnitt och stor blodförlust för mamman. Händelsen på Mälarsjukhuset kunde har fått ett betydligt mer tragiskt slut, för såväl mamma som barn.

Förlossningen drog ut på tiden och trots att barnet visade tecken på syrebrist överdoserades mamman med värkstimulerande dropp. Det hela slutade med akut kejsarsnitt och mamman drabbades av en stor blödning

Förlossningen drog ut på tiden och trots att barnet visade tecken på syrebrist överdoserades mamman med värkstimulerande dropp. Det hela slutade med akut kejsarsnitt och mamman drabbades av en stor blödning

Foto: Robin Folkö

Eskilstuna2023-10-24 04:45

Den blivande mamman, en kvinna i yngre medelåldern enligt Region Sörmland, lades in på Kvinnokliniken på Mälarsjukhuset för igångsättning av förlossningen. Det gjordes, men utan någon bedömning av risknivån.

Sedan gick fyra dygn. På fjärde dagen fick kvinnan värkstimulerande dropp, och täta värkar drog igång. Samtidigt noterade personalen att barnet visade tecken på att få syrebrist. Men förloppet med droppbehandlingen fortsatte.

Först när mätinstrumenten uppvisade allvarlig syrebrist i livmodern togs beslut om omedelbart kejsarsnitt. Under ingreppet förlorade kvinnan en stor mängd blod.

undefined
Händelsen tidigare i år på förlossningen på Mälarsjukhuset har anmälts enligt lex Maria till Ivo.

Region Sörmlands chefsläkare Elizabeth Nedstrand har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

Hon drar slutsatsen att den akuta situationen under den komplicerade förlossningen orsakats av en överdosering av det värkstimulerande droppet.

– Det ledde till syrebrist hos fostret, med omedelbart kejsarsnitt och stor blödning – samt flera andra risker som följd. Barnet har klarat sig väl efter förlossningen, men den kunde fått ett betydligt sämre utfall.

– Mamman återhämtade sig och mådde några dagar efter förlossningen väl.

Vårdskador, eller risk för, måste utredas av vårdgivaren. Allvarliga vårdskador ska också anmälas till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria, och görs av chefsläkarna i Region Sörmland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!