Lokala smaker intog Fristadstorget

För en dryg vecka sedan var det internationell matfest i staden. Under lördagen var det i stället dags för en lokal sådan när ett 40-tal lokala producenter intog Fristadstorget under flaggen Sörmländsk matfestival.

Familjen Andersson laddar om inför nya strapatser på matfestivalen. "Det är kul, men lite varmt", säger mamma Jenny.

Familjen Andersson laddar om inför nya strapatser på matfestivalen. "Det är kul, men lite varmt", säger mamma Jenny.

Foto: Madelene Hergils

Eskilstuna2023-06-17 15:24

Matsugna Eskilstunabor samlandes på torget halv elva under lördagen – en halvtimme innan matfestivalen slog upp sina portar, berättar Benny Skyttman, en av projektledarna bakom evenemanget som arrangeras av Sörmlands matkluster.

– Det känns fantastiskt. Det visar på att det finns intresse för lokal produktion.

Eje och Margareta Lantz är två av dem som valt att komma hit tidigt. De har hunnit titta runt lite på marknaden och avnjuter nu varsin glass från konditori Janeling som är en av utställarna.

– Det gäller att passa på innan det blir så mycket folk, så att man slipper köerna, säger Eje Lantz.

undefined
Eje Lantz tycker att det är viktigt att stötta det lokala. Här äter han en glass från konditori Janeling och njuter av solen.

Vad är det för smak på glassen?

– Pistage. Det var en fin smak på den.

På marknaden finns allt från korv, grönsaker och bröd till keramikhantverk. Vid ett bord i mitten av torget sitter Jenny och Patrik Andersson med barnen Fred, 6, och Billie, 3. De har redan lagt beslag på rågmjöl från Warbro kvarn och inväntar nu påfyllning i form av mat och dryck innan de ska fortsätta flanera bland marknadsstånden.

– Det är kul att se vilken bredd som finns här i Sörmland, vilka producenter som finns här, säger pappa Patrik.

Elisabeth "Bettan" Andersson driver Sörmlands musteri på Fogdö, där hon främst tillverkar äppelmust.

– Men även sylt, marmelader och annat mathantverk. Alla produkter som jag kan göra av det jag har hemma. Det mesta odlar jag även själv. 

Äppelmust, glass och jordgubbar är sådant som säljer som smör i sommarvärmen. Klockan halv ett, en och en halv timme in på festivalen fanns det nämligen bara en liter jordgubbar kvar i Solby gårds tält. Den köps sedan av paret Lindström.

– Vilken lycka, säger Jane Lindström när hon har betalat för jordgubbarna.

undefined
Jane och Anders Lindström köpte de sista jordbubbarna från Solby gård.

Det finns marknadsbesökare, men sedan finns det även marknadsbesökare som tänkt till – Malin Lagerqvist är en av dem. Hon har nämligen med sig en kylväska.

– Jag kollade på vilka som skulle vara här och var nyfiken på lite kött och ost, kanske något till middagen en finmiddag, så jag tog med den.

undefined
Malin Lagerqvist kom väl förberedd med kylväska till festivalen. Som pricken över i:et hittade hon även den kopp hon i flera år velat köpa men aldrig hittat. "Det är formen på den som jag velat ha, det har varit svårt att hitta rätt", säger hon.

Hon berättar att hon bland annat inhandlat indiska piroger på Raba Sweet och köpt mathavre på Warbro kvarn, som är en favorit sedan tidigare. 

– Jag brukar handla från dem men man måste annars beställa. Det brann ju där för ett tag sedan så de har inte haft produktion, men nu är de i gång igen. Mitt mathavre har varit slut så jag blev glad när jag såg att de skulle vara här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!