Lena Kohbarg jobbar själv inom vården men i ett annat landsting. För att komma tillrätta med många av problemen vårdkedjan brottas med tror hon att vårdyrkena, och då främst sjuksköterskeyrket, måste bli attraktivare på arbetsmarknaden.
– Den stora personalbristen är bland sjuksköterskorna och många försvinner från vården för att det ser ut som det gör. En sak för att göra jobben mer attraktiva är att höja lönen och om det blir mer personal leder det till att arbetsmiljön blir bättre, säger Lena Kohbarg.
Hon tror att det ökade trycket och ökande sjukskrivningsantalet kan innebära en försämrad patientsäkerhet.
– Det är klart den kan äventyras när det är fler patienter per sjuksköterska och mer saker som ska göras med mindre personal. Patientsäkerheten ska gå i första hand.
När tidningen träffar Lena Kohbarg utanför Mälarsjukhuset är femårige sonen Ebbe med. Trots problematiken känner hon sig relativt trygg med personalen och vården som erbjuds henne och Ebbe.
Tycker du att det ställs för höga krav på vårdpersonalen?
– Ja med tanke på de resurserna vi har. Allt ska klaffa, det är mycket att hålla i huvudet och det blir att saker glöms bort. Det sparas på fel saker men man måste se personerna bakom och den mänskliga faktorn, säger Lena Kohbarg.
Per Ericson jobbar som ingenjör och kan inte tänka sig att byta till vården.
– Nej jag skulle inte vilja jobba inom vården, jag tror de kör hårt med dem som det är nu.
Han gissar att en övertro på ny teknik är en del av förklaringen till överbelastningen.
– Det verkar som att man resonerar som att man litar för mycket på att tekniken ska lösa problemen och minskar på personal. Det finns för få människor som ska göra jobbet och det blir ett stressmoment för personalen, säger Per Ericson som är nöjd med vården han själv har fått.
– De jag har mött på har varit jättebra, generellt har jag en positiv bild av vården.