Fönsterlös förskola måste åtgärdas: "Som en källare"

Eskilstunabon Tina Johannessen fick en smärre chock då hon upptäckte att avdelningen på förskolan där hennes barn just börjat saknade fönster. Miljökontoret kräver nu att lokalerna åtgärdas: "Risk för olägenhet".

Föräldern Tina Johannessen i Eskilstuna reagerade starkt på att barnens förskoleavdelning saknar egna fönster utåt. Även miljökontoret fastslår att det råder brist på dagsljus och kräver åtgärder.

Föräldern Tina Johannessen i Eskilstuna reagerade starkt på att barnens förskoleavdelning saknar egna fönster utåt. Även miljökontoret fastslår att det råder brist på dagsljus och kräver åtgärder.

Foto: Miljökontoret i Eskilstuna + Privat

Eskilstuna2021-02-22 07:12

– Jag blev förskräckt. Avdelningen är jättemörk och där vistas många barn samt personal varje dag, berättar Tina Johannessen.

På den aktuella förskolan, Vreta förskola i Skogstorp, finns flera avdelningar varav en saknar fönster ut. Ett fönster finns dock i kapprummet, men där är inga barn förutom vid ombyte. 

– Vi sökte till förskolan tack vare läget. Utanför är det jättefint men på grund av coronarestriktionerna kunde jag inte gå in och titta förrän efter ett par veckor. Det var chockartat att det inte fanns fönster och det skär lite i hjärtat när man lämnar sitt barn och ser andra barn titta ut från de andra avdelningarna.

Hon är glad så länge barnen är utomhus.

– De kan ju inte vara ute hela dagarna på vintern. Jag tycker synd om både barn och personal och tycker det är viktigt att säga ifrån om något inte är bra.

Kommunens miljöinspektör Felicia Liljenmalm har varit på plats och inspekterat lokalerna.  

– Det kändes som att befinna sig i en källarlokal när vi stod i ett av lekrummen, säger hon.

Rummen får in visst indirekt ljus genom några innerdörrar med glaspartier som vetter mot andra avdelningar. 

– Direkta ljusinsläpp saknas, säger Felicia Liljenmalm.

undefined
Avdelningen saknar helt fönster utåt. Lekrummet får in visst ljus via en entredörr i hallen utanför. "Vi fick känslan av att det var en källarlokal", säger miljöinspektörer som varit på plats.

Enligt Felicia Liljenmalm finns inga speciella riktlinjer vad gäller dagsljus i förskolor.

– Det är helhetsbilden man tittar på, till exempel vilka rutiner som finns och hur lokalerna används.

Miljökontoret har tagit del av förskolans rutiner och konstaterar att barnen är inomhus så pass mycket att något måste göras: "Det finns risk för olägenhet i och med att barnen inte får tillräcklig tillgång till dagsljus och fönster när de är inomhus på avdelningen", skriver miljökontoret i sitt utlåtande.

Enligt förskolans rektor, Åsa Hammer, är byggnaden från 1970-talet. Att en avdelning placerats som den gjort beror på att förskolebarnen delats in i mindre grupper.

På uppmaning av miljökontoret har förskolan nu kommit med en åtgärdsplan för att få lokalerna mer anpassade efter verksamheten. Bland annat föreslås att kapprummet, som har fönster, i stället förvandlas till matrum och att det sätts glas i fler innerdörrar för att fånga upp ljus utifrån. 

Miljökontoret tycker förslagen ser bra ut, i alla fall på pappret.

– Sedan får vi se om det är tillräckliga åtgärder när de väl genomförts, säger Felicia Liljenmalm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!