Föreläsningar om hedersförtryck väcker starka reaktioner

Maria Hind Alias från Eskilstuna har snabbt blivit rikskänd för sin kamp mot hedersförtryck. Hon har startat en S-förening och berättat om sina egna erfarenheter i tv och tidningar. På sociala medier har hon både hyllats och hatats för sina åsikter.

Maria Hind Alias startade i februari S-föreningen för jämställdhet, emot hedersförtryck och våldsbejakande extremism.

Maria Hind Alias startade i februari S-föreningen för jämställdhet, emot hedersförtryck och våldsbejakande extremism.

Foto: Johan Bokström

Eskilstuna2019-06-04 07:35

Maria Hind Alias kom med sin familj, som är kristna syrianer, till Sverige när hon var sex år. I 15-årsåldern engagerade hon sig politiskt i SSU, vilket uppmuntrades av pappan. Andra släktingar i Eskilstuna reagerade dock helt annorlunda.

– Jag var ju en hora för att jag var politiskt aktiv och gick på möten. När jag exempelvis gick med en partikamrat genom stan från ett möte till ett annat kunde min pappa få ett telefonsamtal från en släkting som sa: ’Gå och kolla vad din dotter gör’.

Efter studenten inleddes ett nytt kapitel i Marias liv när hon gifte sig med en man.

– Två veckor efter att vi hade gift oss började han misshandla mig fysiskt. Det hade inget med hederskultur att göra.

På grund av det som hon utsattes för privat lämnade hon politiken vid 24 års ålder. Efter ytterligare några år avslutade hon äktenskapet. Det blev en lång och svår process, bland annat på grund av att hon nu även fick sin egen pappa emot sig.

– Jag berättade för honom allt jag hade råkat ut för, men det hjälpte liksom inte. De hade en syn på kärnfamiljen att det skulle vara mamma, pappa, barn. Jag har ju två barn så vad jag än hade råkat ut för av mitt ex tyckte de att jag kunde stå ut med det. När det hade gått nästan ett år sa jag att ’nu tar jag mitt pick och pack, jag tar mina barn och sticker härifrån om ni inte kan acceptera att jag ska skilja mig’. Då förstod mina föräldrar det någonstans och accepterade det.

För ett och ett halvt år sedan gjorde Maria comeback i politiken. I februari i år startade hon S-föreningen för jämställdhet, emot hedersförtryck och våldsbejakande extremism. Bland medlemmarna finns bland annat hennes pappa som i dag arbetar mot hedersförtryck.

– Sossarna borde ha varit mer drivande i frågan i och med att det är en jämställdhetsfråga. Jag kände att nu behöver vi skruva upp volymen i partiet när det gäller den här frågan, säger Maria Hind Alias.

Hon håller föreläsningar om sina erfarenheter av mäns våld mot kvinnor och hedersförtryck. Hon menar att det är viktigt att hålla isär de båda företeelserna.

– När det gäller mäns våld mot kvinnor handlar det om en utövare. Det är en man som slår sin kvinna. När det handlar om hederskultur så är det ett kollektiv i form av en familj eller en hel släkt som utövar förtrycket och våldet mot en enskild person. Det ställer till det exempelvis när man ska anmäla de här brotten eftersom svensk lagstiftning är individanpassad.

Maria Hind Alias har sedan hon startade föreningen ofta synts i både tidningar och tv. Hon har också fått stor uppmärksamhet i sociala medier där hon fått mycket stöd och uppmuntran, men även negativ kritik som hon menar är orättvis.

– Man har vidhållit att jag är inslamofob för att jag driver frågan om slöjförbud för minderåriga. Det är bara att inse att jag inte kommer att nå alla. Det är egentligen för det mesta etniska svenskar som skriker att jag är islamofob.

Är du islamofob?

– Nej du, nej. Majoriteten förstår att jag inte är vare sig kristofob eller islamofob. Det finns en liten klick som ändå hörs och då får de höras.

– Jag har ju försökt resonera med dem och försökt förklara in absurdum att jag inte är islamofob. Det kan man tydligt se när jag går runt och pratar om mina erfarenheter där jag slår kängor mot syrianer som är kristna. Kan ni liksom se att det inte är muslimer jag pratar om?

Maria Hind Alias höll nyligen en föreläsning i Eskilstuna för Medborgerlig Samling som är ett parti på högerkanten.

– Hederskulturen hör inte hemma i Sverige. Det är enligt mig den absolut största jämställdhetskamp vi har i modern tid i Sverige och vi behöver att alla som har förstått det står enade och arbetar med det här gemensamt. Därför kommer jag att fortsätta föreläsa för Medborgerlig Samling och få skit för det. Jag har inga problem med det, men jag kommer att prata med alla som vill lyssna.

Är det inte risk att du kan förknippas med Medborgerlig Samlings åsikter när du deltar i deras arrangemang?

– Nej, jag har ju varit och föreläst för moderaterna, för MUF. Varför har man inte tagit mig för moderat då?

Maria menar att uppmärksamheten stundtals har varit krävande.

– Det har varit jobbigt emellanåt just för att jag inte har känt av det stödet jag hade velat ha i partiet, men Stefan Löfven sa ju i sin intervju i Agenda efter partikongressen klart och tydligt att ’jag stöttar Maria Alias, jag stöttar hennes förening, hennes arbete’.

Maria Hind Alias

Ålder: 34.

Bor: Eskilstuna.

Yrke: Konsult. Föreläsare. Har tidigare arbetat som affärsutvecklare och handledare för arbetssökande.

Familj: Ensamstående med två barn, en 6-årig flicka och en 13-årig pojke.

Fritidsintressen: Har inte så mycket fritid. Försöker hinna träffa vänner och gå på sonens basketmatcher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om