"Nu är det snart totalstopp...Vårt konto sinar snabbare än vad vi har planerat och snart måste vi säga tvärnej till att rädda katter, fast vi har jourhem som vill ställa upp...Det här stressar oss nåt så enormt och vi ber nu vädjande till dig som läser, och alla du känner… Vi vet vad våren och sommaren står för och trycket kommer att öka ännu mer…"
Så påbörjar den ideella föreningen Livbojen i Eskilstuna sitt inlägg på Facebook, där de vädjar till ekonomisk hjälp.
Föreningen har i många år hjälpt hemlösa katter och katter som far illa, genom att erbjuda veterinärvård och jourhem till dess ett nytt permanent hem finns tillgängligt.
Kajsa Eriksson är en av dem som driver Livbojen och berättar att de hjälper drygt 350 katter till nya hem årligen – men nu har ekonomin satt käppar i hjulen för verksamheten.
– I och med stigande veterinärpriser och annat som kostar går det åt mer pengar. På senare tid har också vi fått in katter som har varit i så stort behov av dyr veterinärvård. Bara de åtta senaste katterna som vi har fått in har haft drygt 55 000 kronor i veterinärkostnader och då handlar det så klart inte om vanlig kastrering, utan större ingrepp.
Det är just kostnaderna för katternas vård som pengarna de får in kommer att gå till i huvudsak. Kajsa Eriksson förklarar att det kostar 1 500 kronor att adoptera en katt hos dem. Handlar det om en vuxen katt är den redan kastrerad, vaccinerad, invägd och avmaskad.
– Man kan bara titta och jämföra priserna hos olika veterinärer så ser man att den summan inte knappt täcker veterinärkostnaderna. Så det är vad den stora summan går till.
Hon berättar att föreningen endast går runt på privata donationer och inte har tillgång till kommunala bidrag och liknade. Därför betyder det mycket för dem att människor vill bidra.
Vad har ni fått för respons efter inlägget?
– Vi har fått bra respons. Folk är villiga att skänka pengar, även om privatpersoner också har ett tufft ekonomiskt läge nu.
Hur mycket behöver ni få in för att verksamheten ska gå runt?
– Det behövs alltid pengar, det är det som är jobbigt när man driver en ideell förening. Katternas veterinärvård kommer alltid att kosta. Det är alltid en trygghet att ha pengar – ju mer pengar vi får in desto fler katter kan vi hjälpa, säger hon.