Föreningen som får 40 000 anledningar att jobba vidare

I snart tio år har tjejjouren Meja svarat på mejl, chattat och samtalat med unga tjejer. Nu prisas deras arbete i samband med Eskilstuna-Kurirens 125-årsjubileum.

Foto:

Eskilstuna2015-11-07 06:00

De är 16 till antalet. De har olika utbildningar, olika bakgrunder men brinner för samma sak. Eskilstuna-Kuriren träffade fyra av dem en kväll i förra veckan.

– Vi är en förening som stöttar och stärker unga tjejer. Tjejer som hjälper tjejer helt enkelt.

Det säger Jonna Nilsson och det är tjejjouren Meja hon pratar om. I snart tio år har föreningen funnits där för unga tjejer i Eskilstuna med omnejd.

– Vi kan få frågor om allt ifrån mensskydd till tjejer som kontaktar oss för att berätta om grova övergrepp, säger Anna Mirling.

Varje måndag sitter volontärer från föreningen redo mellan klockan 18 och 21 för att chatta med tjejer som behöver stöd.

– Det varierar väldigt mycket hur många som kontaktar oss. Vissa kvällar är det jättelugnt, andra kan man ha elva chattar i gång samtidigt, säger Sofia Liedberg.

Hur gör ni om ni får veta något väldigt allvarligt?

– Eftersom all kontakt sker helt anonymt och eftersom vi inte har anmälningsplikt så försöker vi i stället stötta och ge tips på vart man kan vända sig, säger Anna Mirling.

– Vi erbjuder oss också att följa med till polisen om någon vill göra en anmälan så att de inte behöver vara ensamma, säger Filippa Bogen.

– Mycket handlar också om att ta bort skulden. Många som berättar om övergrepp känner sig skyldiga till det som hänt, säger Sofia Liedberg.

Enligt Anna Mirling gäller det att verkligen lyssna, inte vara dömande eftersom den första kontakten kan vara väldigt ömtålig.

– Kontakten med oss kan vara första gången som den som utsatts berättar för någon om vad den varit med om, första gången den sätter ord på det.

Hur ska man vara för att passa som volontär hos er?

– Ha förståelse för andra människor och vara bra på att lyssna på och se andra tjejer, säger Bogen

– Och eftersom arbetet är helt ideellt så gäller det att ha en passion och verkligen brinna för det vi gör. Annars går det inte riktigt att klara av eftersom det ibland är väldigt tufft, säger Sofie Liedberg.

Tjejjouren Meja är en liten förening som drivs helt ideellt, sånär som den projektanställning som Jonna Nilsson fick i somras och som löper året ut.

Förutom chatten på måndagar har tjejjouren ytterligare två ben att stå på. Det ena är projektet med så kallade storasystrar, där en ung tjej får en kontaktperson från föreningen som fungerar som ett närmare stöd. Det andra benet är den utåtriktade verksamheten där föreningen besöker exempelvis skolor för att berätta om sin verksamhet.

– Vi skulle vilja utvecklas så att alla våra tre ben blir lika stora, just nu ligger mycket fokus på chatten eftersom det är den vi har råd med och tid till, säger Jonna Nilsson.

Nu kan en utveckling av de övriga verksamheterna bli verklighet. I år fyller Eskilstuna-Kuriren 125 år och i samband med det kommer en premie på 40 000 delas ut till tjejjouren Meja.

– Jag blev verkligen jättechockad när de ringde, säger Jonna Nilsson.

– De här pengarna betyder jättemycket. Vi kommer nu kunna utöka vår utåtriktade verksamhet och vara mer ute i skolorna, säger Anna Mirling.

– Det är många som inte ens vet att vi finns säger Filippa Bogen.

Hur skulle er verksamhet se ut om tio år om ni får drömma?

– Drömmen är ju att vi inte finns om tio år eftersom vi inte behövs längre. Men det tror jag tyvärr inte kommer hända. Så i stället vill jag se att vi är en självklar del i kommunens arbete kring jämställdhetsfrågor. Vi kan hålla på att släcka bränder hur länge som helst men det skulle vara så mycket bättre om det fanns ett samarbete så att vi kunde arbeta mer förebyggande, säger Jonna Nilsson.

Om ni skulle ge ett råd till unga tjejer i dag, vad skulle det vara?

– Tro på dig själv, säger Sofia Liedberg.

– Du ska veta om att du har rätten till din egen kropp, säger Jonna Nilsson.

– Känns det fel så är det fel, säger Anna Mirling.

* * *

– Vi ville göra något speciellt i år eftersom Eskilstuna-Kuriren fyller 125 år. Spinna lite på det historiska.

Det säger Karin Bogen som är ägarstiftelsens representant i den jury som vanligtvis utser Eskilstuna-Kurirens kulturpristagare.

– När vi gick tillbaka och tittade i stadgarna så såg vi att vi har möjlighet att premiera en verksamhet som gör en välgärning.

I de ursprungliga stadgarna står:

"... att tidningen skall utdela ett antal Medborgarpremier inom tidningens spridningsområde bosatta personer vilka har gjort sig förtjänta därav. Inom alla samhällsgrupper men särskilt inom sådana, som arbetar under mera strävsamma villkor och mindre gynnsamma omständigheter, finnes en mängd personer, vilka utföra ett för samhällets fortbestånd och bästa utomordentligt betydelsefullt arbete men aldrig erhålla någon uppmuntran eller något offentligt erkännande därför."

– Redan förra året började vi som var med i kulturprisjuryn prata om att vi ville göra någonting mer det här året och inte bara dela ut det klassiska kulturpriset, säger Karin Bogen.

Hur kommer det sig att valet föll på just tjejjouren Meja?

– Vi har länge haft ögonen på tjejjouren Meja. Det är en ideell verksamhet som inte märks så mycket. De är lite doldisar som få har hört talas om men de gör ett jätteviktigt arbete som vi vill premiera.

En av de som är engagerade i tjejjouren Meja är din egen dotter, hur resonerade ni i juryn kring det?

– Jag visste inte om att hon gått med. Men när jag fick veta så ringde jag direkt till Eskilstuna-Kurirens kulturchef Catarina Nitz och frågade hur vi skulle göra. Och om vi verkligen kunde ge premien till Meja. Hon svarade att det inte var något problem och att det är en liten stad där det alltid finns någon som har en koppling till någon.

Förutom Karin Bogen har Eskilstuna-Kurirens kulturchef Catarina Nitz, t.f chefredaktör Eva Burman, Jimmie Näslund, vd för Sörmlands media och Emma-Karin Maurin som är chef på musikskolan ingått i juryn.

Juryns motivering lyder:

"Föreningen Meja utför ett viktigt, ideellt arbete för att stötta och stärka unga tjejer. Detta är värt att både uppmärksamma och uppmuntra. Därför ger vi Tjejjouren Meja Eskilstuna-Kurirens jubileumspremie med förhoppning om att det kan ge fler tjejer möjlighet att få stöd via Meja. Vi vill särskilt uppmuntra till mer uppsökande verksamhet ute i skolorna samt uppbyggandet av funktionen storasystrar."

Tjejjouren Meja kommer att premieras i samband med Eskilstuna-Kurirens 125-årsfirande den 28 november på kulturhuset Royal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om