Samtidigt som Eskilstuna kommuns energi- och klimatrådgivare har fått många telefonsamtal från privatpersoner och bostadsrättsföreningar med anledning av det höga elpriset har de fått relativt få samtal från företag.
– Företagen är rätt så dåliga på att själva ta kontakt. De har fullt upp med sin verksamhet och har tidigare kanske inte förstått varför det är bra att vara energismart. Det är möjligt att det kommer att vända nu under hösten, säger Per Ekstorm, energi- och klimatrådgivare på Eskilstuna kommun.
Han menar att företagen har bra koll på vilken mängd energi de förbrukar och vad den kostar, men de vet ofta inte på vilket sätt den används.
– Det finns till exempel många företag i Eskilstuna som använder tryckluft där en millimeters läckage kostar 5 000-6 000 kronor om året. Mycket belysning är fortfarande dålig, säger Per Ekstorm.
Med hjälp av Energitrappan kan företag använda den energi som köps in till verksamheten på ett effektivare sätt och därigenom minska sin totala energianvändning. Det ger positiva effekter för både miljön och företagets ekonomi.
– Det kommer att vara en hygienfaktor för de man gör affärer med att man jobbar hållbart, säger Per.
Energitrappan är framtagen i ett samarbete mellan Energy Evolution Center, Eskilstuna kommuns energi- och klimatrådgivning och Energikontoret i Mälardalen.
Energitrappan började användas i våras. Till en början fick man söka upp företag som ville använda den. Under sommaren har företag självmant börjat höra av sig sedan de hört från andra att Energitrappan är bra. För närvarande använder drygt 20 företag i Eskilstuna Energitrappan.
Energitrappan består av fem steg som vart och ett innehåller ett antal kriterier att arbeta med. Under resans gång får företaget stöd av Eskilstuna kommuns energi- och klimatrådgivning. Det är avgiftsfritt för företag att använda sig av Energitrappan.
– Det är deras egen tid som det kostar och att de kanske måste ta in elektriker för att sätta upp mätpunkter, säger Per Ekstorm.
– Det blir en coachning från vår sida. Det viktiga är att de gör mycket av jobbet själv.
Det första av de fem stegen i Energitrappan handlar om att bli medveten om hur företagets energianvändning egentligen ser ut och hur den är kopplad till verksamheten.
– Vi börjar med att kartlägga var vi står nu. Vart tar energin vägen som vi köper in? Hur används den? Är den värdeskapande eller bara slöseri?, säger Sara Sjöqvist, projektledare för Energy Evolution Center.
Med hjälp av energi- och klimatrådgivningen kan företaget få tillgång till statistik som visar företagets årsförbrukning nedbruten på dagar och timmar. Om förbrukningen är hög hela dygnet kan det till exempel beror på att en kompressor står påslagen. Per beskriver det som ett detektivarbete.
– Om man hade haft en anställd som snott grejer för 20 000 kronor hade man satt igång ett jäkla rabalder. Vi säger att 'du har en energitjuv hos dig - gör något åt det!'.
Ett viktigt argument för ett företag att se över sin energiförbrukning är att det ofta är lättare att spara pengar än att öka omsättningen.
– Det var ett företag som hade ett en ventilationsaggregat som inte hade någon tidsstyrning alls. Genom att lägga en och en halv timme med en tekniker som ställde in när det var drifttid sparade de en miljon om året, säger Per.
När man kartlagt energianvändningen är det dags att se över företagets rutiner och ansvarsfördelning i syfte att få kontroll på förbrukningen. Det tredje steget i Energitrappan handlar om mål och uppföljning. Företaget ska arbeta enligt sin energipolicy. Det fjärde steget berör företagskulturen. Energitänket blir en naturlig del för alla medarbetare.
På den femte och högsta nivån är företaget innovativt och bidrar till sin närhet ur alla tänkbara aspekter. Sara Sjöqvist hoppas att Energitrappan även ska kunna användas för att skapa uppmärksamhet och inspiration kring systematiskt energieffektiviseringsarbete, till exempel genom att man en gång om året lyfter fram företag som har klättrat i trappan. Hon skulle även kunna tänka sig en sorts "energicup" där den översta nivån kallas guldnivå.