Tillväxtrådet i upprop för ett tryggare Eskilstuna

Tillväxtrådet, som består av representanter för näringslivet, har tagit initiativ till ett upprop för ett tryggare Eskilstuna.

Tillväxtrådet i Eskilstuna. Övre raden: Anders Kruhsberg, Anna Harryson, Cihan Alkoyun, Daniel Jacobsson, Elin Trygg. Nedre raden: Goran Raundusi, Marie Svensson, Leif Andersson, Lotta Carlsson, Jonas Lundin.

Tillväxtrådet i Eskilstuna. Övre raden: Anders Kruhsberg, Anna Harryson, Cihan Alkoyun, Daniel Jacobsson, Elin Trygg. Nedre raden: Goran Raundusi, Marie Svensson, Leif Andersson, Lotta Carlsson, Jonas Lundin.

Foto: Eskilstuna kommun

Eskilstuna2022-02-15 19:27

– Vi ska uppleva en trygghet i Eskilstuna vad man än gör, om man går på stan ska man känna sig trygg, det ska inte vara massa buskage och mörka ytor så att man känner sig otrygg, barnen ska kunna åka buss på ett tryggt sätt, säger Daniel Jacobsson vid AdVaTe Group AB och ledamot i Tillväxtrådet.

Tillväxtrådet bildades förra året i samband med Affärsplan Eskilstunas årsstämma. Rådet består av representanter för det lokala näringslivet. Uppdraget är att arbeta för en hållbar tillväxt i Eskilstunas näringsliv, arbeta mot Affärsplan Eskilstunas mål och att stärka kontakterna mellan näringslivet och kommunen.

I samband med Tillväxtrådets första möte enades representanterna om att den största långsiktiga tillväxtfaktorn för Eskilstunas små och medelstora bolag är att skapa en tryggare miljö att verka och leva i. 

– Vi i den här tillväxtgruppen fick rösta på vad vi tycker är viktigast och då framkom att det absolut viktigaste för alla i den här gruppen, som ändå är spridd mellan olika näringsdelar i Eskilstuna som till exempel restaurang, affärer och industri, är trygghet, säger Daniel Jacobsson. 

– Det är mycket droger på krogen. Det är mycket stölder i olika butiker. Det är otryggt för barn. Det är en osäkerhet som genomsyrar hela samhället på olika sätt. Man drabbas på olika sätt.

Rådet har därför skapat en skrivelse som de gärna vill att kommunens företagare ska ställa sig bakom. Målet med skrivelsen är att sätta fokus på trygghet under valåret. Rådet vill föra en opolitisk dialog.

I skrivelsen vänder sig Tillväxtrådet till politiken med fyra punkter: 

• Ta hand om den vardagsotrygghet som har växt fram under senare år och vänd den till en vardag i trygghet 

• Skapa värdeskapande sysselsättning, framtidstro samt struktur och ordning i vårt närområde 

• Investera i trygghet för ett mer utvecklat samhälle och ekosystem som bidrar till att möta framtidens utmaningar 

• Skapa långsiktighet i de trygghetsskapande åtgärderna för hållbar tillväxt

I skrivelsen lovar företagarna å sin sida att investera i det som skapar trygghet för Eskilstuna.

– Första sättet är att bryta ett utanförskap, kanske komma in på ett företag och få praktikplatser, få testa på arbetslivet, lära sig språket på ett bättre sätt, säger Daniel Jacobsson. 

– Det måste finnas en vardag i trygghet. För de som inte har något att göra och som bor i ett krångligt område måste det finnas en värdeskapande sysselsättning. Samhället måste utvecklas så att alla känner att de kan bidra.

Tillväxtrådets upprop har fått stöd av bland annat Eskilstuna Fabriksförening och Företagarna Eskilstuna-Torshälla.

– Brotten mot företagare har tyvärr slagit nya rekord, enligt undersökningar som Företagarna har gjort. Det kan som handlare vara krossat glas. Hos oss har vi haft virus i datorerna där man kräver lösen. Brottsligheten pågår närmare oss än vad många tror, säger Andreas Frisk, ordförande i Företagarna Eskilstuna-Torshälla och vd för Secor/Svenska Säkerhetsentreprenader.  

Han menar att företagare kan göra något åt situationen, till exempel genom att hjälpa ungdomar. 

– Ha lite feriearbete, praktikplatser så att de får någonting verkligt att sikta på. En vardag och lite pengar så att de blir sugna på att jobba istället för att kanske lockas in i kriminalitet eller att gå och driva på stan. Alla kan vi göra något även om det är litet.

Fyra punkter för trygghet

• Ta hand om den vardagsotrygghet som har växt fram under senare år.

• Skapa värdeskapande sysselsättning, framtidstro samt struktur och ordning i vårt närområde. 

• Investera i trygghet för ett mer utvecklat samhälle och ekosystem som bidrar till att möta framtidens utmaningar. 

• Skapa långsiktighet i de trygghetsskapande åtgärderna för hållbar tillväxt. 

Företagarna lovar å sin sida att investera i det som skapar trygghet.

Källa: Tillväxtrådet skrivelse "Investera i trygghet!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!