Mentorprogram för företagare som vill utmana sig själva

Almi Företagspartner har ett mentorprogram där företagare får tillgång till en erfaren mentor som kan vara ett stöd och bollplank.

Företagaren och forskaren Åsa Öberg i Eskilstuna har nyligen genomgått programmet.

Företagaren och forskaren Åsa Öberg i Eskilstuna har nyligen genomgått programmet.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2022-03-16 20:12

Almis mentorprogram är till för personer som nyligen har startat ett företag eller som redan driver ett etablerat företag med potential att utvecklas. Mentorerna i Almis bank har olika kompetensområden. Många har erfarenhet av internationalisering, innovation, hållbarhet och digitalisering. 

– Det är en erfarenhetsöverföring som är viktig. Man kan som yngre företagare gå på minor, men genom mentorprogrammet kan man få hjälp att inte göra det, säger Thomas Orrung, som är chef för Sörmland vid Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB.

Processen börjar med att företagaren tillsammans med en rådgivare på Almi pratar igenom företagarens behov och utmaningar. Sedan sker matchningen via Almis mentorsystem och företagaren får en mentor. 

– Vi matchar ihop folk från olika branscher. Det handlar inte om att få branschkunskap utan det handlar om affärsmannakunskap, säger Thomas Orrung. 

undefined
Thomas Orrung är chef för Sörmland vid Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB.

För närvarande ingår nio mentorspar i programmet i Sörmland. Intresset från företagare att delta i programmet har varit starkast i Eskilstuna och Nyköping. 

– Mentorn ställer upp ideellt och gör det utan att ta betalt. Adepten betalar 3 000 kronor under ett helt år, säger Thomas. 

Företagaren och forskaren Åsa Öberg i Eskilstuna har nyligen genomgått programmet. Hon hade Skavstas tidigare flygplatschef Dot Gade som mentor. 

– Dot är en erfaren kvinna som har 20 års mer erfarenhet i bagaget. Det har varit jättebra att rita upp sina utmaningar och vända och vrida på dem, säger Åsa. 

Även Dot Gade är nöjd.

– Åsa är en otroligt kunnig kvinna och forskare och jag imponeras nog av att hon har gjort så mycket som hon har i sitt liv och vad hon har åstadkommit så jag känner mig väldigt hedrad av att hon ville ha mig som mentor.

undefined
Dot Gade, tidigare flygplatschef på Skavsta, var Åsa Öbergs mentor i programmet.

Åsa Öberg är innovations- och designdoktor vid Mälardalens universitet. Hon driver det egna företaget Åsa Öberg AB som hjälper organisationer som känner att de behöver tänka nytt. Åsa har utifrån sin forskning tagit fram det hon kallar en verktygslåda för innovation. Beroende på vilket behov av förändring en organisation har tar man fram olika verktyg.

Åsa är egenföretagare och har därför inte någon arbetsgrupp eller styrelse att bolla med när det gäller det egna företagets utveckling. Hon pratade ihop sig med tre andra kvinnliga företagare som upplevde samma sak och tog kontakt med Thomas Orrung på Almi som tipsade om mentorprogrammet.

Normalt pågår programmet ett år, men Åsa och Dot höll på i över ett och ett halvt år på grund av pandemin som bland annat gjorde att de flesta mötena fick hållas digitalt. Åsa fick först definiera sina utmaningar. Därefter gjorde de en handlingsplan. Åsa berättar att Dot var som en coach som undrade hur det hade gått mellan mötena.  

– När man vet att man ska till sin mentor vill man gärna ha kommit någonstans. Mentorn är som en personlig tränare fast åt tillväxtbolag, säger Åsa. 

De reflekterade även kring hur man kan få ihop arbetslivet med hälsa, relationer och familj. 

– Sedan har hon och jag konkret utbytt tips på modeller, föreläsare, böcker eller tänkesätt som kan vara bra att ha med sig. Hon har berättat om sitt yrkesliv, hur hon har tänkt och vad det ledde till. Hon sitter på en guldgruva med olika saker som hon har kunnat plocka fram beroende på vart jag har varit, säger Åsa. 

undefined
Åsa Öberg driver det egna företaget Åsa Öberg AB som hjälper organisationer som känner att de behöver tänka nytt.

Åsa säger att man som adept inte ska vara rädd för att styra.

– Det är du själv som kan det här och du kanske tycker att man kan släppa ett spår och fortsätta på ett annat. Vad man själv skickar in är vad man själv får tillbaks. 

Dot håller med om att det är adepten som ska styra. 

– Det är adepten som ska begära mötet. Det är adepten som själv ska ta initiativet och så ställer mentorn upp. 

Dot har ställt upp som mentor eftersom hon tycker att det är viktigt att dela med sig av sin erfarenhet. Hon menar dock att det viktigaste i ett mentorsförhållande är att fastställa vad adepten behöver hjälp med. 

– Det handlar inte så mycket om att man berättar om vad man kan och vad man har gjort utan det handlar mer om att man ställer frågorna så att man får in adepten på att själv hitta svaret.

Åsa rekommenderar andra att också skaffa en mentor i formell eller informell form.

– Det behöver inte vara så formellt, men det måste vara bra personkemi. Det behöver vara en person som kan utmana dig samtidigt som du har förtroende för den.

undefined
Åsa Öberg utsågs till Årets Innovatör 2018 vid näringslivseventet EN19.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!