Andreas Frisk säger att Företagarna själva tycker att de har varit svaga på att locka företagare med invandrarbakgrund till sina träffar. Han säger dock att de är mer än välkomna till Företagarna.
– Vi vill ha input från alla företagare, säger Andreas Frisk och fortsätter:
– De är också företagare så de har säkert andra utmaningar som vi skulle kunna hjälpa dem med också.
Han konstaterar att personer med utländsk bakgrund är den grupp som för närvarande är starkast på att starta företag. Han menar dock att företagare inte brukar gå med i Företagarna förrän deras företag är ganska väletablerade. Detta trots att organisationen även erbjuder nystartade företag hjälp.
Företagarna Eskilstuna-Torshälla har för närvarande ingen person med utländsk bakgrund i styrelsen.
– Vi har tidigare haft en frisör, men det är svårt att locka, säger Frisk.
Företagarna har försökt engagera företagare med invandrarbakgrund genom olika aktiviteter, bland annat genom att besöka dem på deras företag.
– Vi skickade inte mejl eller ringde på telefon utan vi gick in i butiker och affärer. Det var oftast väldigt hjärtliga möten.
Enligt Andreas Frisk kan det vara svårt att få personer att engagera sig och gå på möten oavsett om de är svenskar eller invandrare. Han menar att företagare ofta är upptagna med annat. Han hoppas att fler ska känna sig lockade av de förmåner som medlemskapet i en företagarorganisation kan innebära, till exempel billigare bilköp eller stöd när företaget ska växa. Företagarna erbjuder även juridisk hjälp.
– Vi ordnar ganska mycket, både branschföreningarna och Företagarna. Jag tror nog att de hittar till oss tids nog.
I det nya tillväxtrådet som i våras bildades vid Affärsplan Eskilstunas årsstämma sitter krögaren Cihan Alkoyun och livsmedelsimportören Goran Raundusi som båda har utländsk bakgrund.
– Jag börjar inse att man måste bidra med det man kan för att vi ska få ett bättre samhälle. Sedan är det såklart att jag blev tillfrågad och någon form av kompetens har jag väl i form av att uttrycka mig annars hade jag väl kanske inte blivit tillfrågad, säger Cihan Alkoyun.
Vad tror du att det beror på att så få företagare med invandrarbakgrund engagerar sig?
– Det här är väl kanske en fråga som de som håller i de här grejerna skulle svara på, men jag tror man kan börja med att fråga och lyssna.
Vad kan du bidra med i tillväxtrådet?
– Min jättefråga är trygghet och i andra hand ett livligt och trevligt Eskilstuna centrum, säger han.
Jens Carlberg är enhetschef för Affärsutveckling på Eskilstuna kommun. Han menar att nätverken, styrgrupperna och samtalen behöver ha ett brett perspektiv och hög kompetens för att näringslivet ska växa sig starkt.
Enligt Jens Carlberg får ingen känna sig exkluderad. Ingen ska heller behöva uppleva trösklar till forum och arbetsgrupper.
– Alla företagare ska ha samma tillgång till samtal med beslutsfattare och nyckelpersoner i arbetslivet. Det finns alltså starka skäl för alla företagare att engagera sig – för den egna verksamhetens skull och för att det är helt nödvändigt för att få ner den så tärande arbetslösheten omkring oss.