– Vi måste få ett helhetsgrepp kring utvecklingen av området, säger Denis Oreskovic, näringslivsutvecklare på Eskilstuna kommun.
Det första företaget som startade verksamhet i det som idag är Vilsta industriområde var C.I. Fall som 1944 byggde en hejarsmedja på platsen som då mest bestod av åkermark. Företagets produkter var en gång i tiden extremt eftertraktade. Fabrikören Carl Ferdinand Fall hade till exempel patent på en ställbar borr som under 50- och 60-talen endast kunde levereras i begränsat antal. Carl Ferdinands sonson Anders Fall, som idag äger företaget, berättar att det vid flytten till Vilsta fanns planer på att bygga fler smedjor.
– De skulle fylla på med tre-fyra smedjor till eftersom det var Sméstan och det skulle växa och bli stort. Det var framtidsvisionen, säger Anders Fall.
80 år senare är Vilsta industriområde ett av kommunens äldsta industriområden. Enligt kommunens planer ska platsen fortsätta att vara ett industriområde även framöver. Det finns enligt näringslivskontoret fler än 50 företag i området och näringslivsutvecklaren Denis Oreskovic berättar att det har hänt mycket positivt i Vilsta på senare tid. Han nämner bland annat Eskilstuna Elektronikpartner med vd Mikael Joki som flyttat in i det gamla tryckeriet, Mälarplast med vd Peter Wall som uppvisar ständig tillväxt och familjeföretaget Nordic Spice som har byggt en kryddfabrik.
Om Sméstan var visionen när det första företaget etablerade sig i Vilsta för 80 år sedan är det idag inte lika klart vilken framtidsvision de vitt skilda verksamheterna i området har. Nyligen startade ett pilotprojekt för att ta fram en gemensam vision och identitet för Vilsta industriområde. Inspiration kommer bland annat från ett lyckat projekt förra året där kommunen och MDU samarbetade kring utvecklingen av centrum. Studenter tog fram idéer och koncept för att göra centrum mer levande och intressant.
– Vi hade kanske planerat den här aktiviteten lite senare, men eftersom den här gruppen i Vilsta är så himla driven så kände vi: 'Ja, vi kör!', säger Denis Oreskovic, näringslivsutvecklare på Eskilstuna kommun.
Eskilstuna har som mål att bli Sveriges bästa kommun för små och medelstora företag. I februari antog kommunfullmäktige en plan som är tänkt att sätta färdriktningen. Planen bygger bland annat på den dialog som kommunen haft med företag inom ramen för Affärsplan Eskilstuna, bland annat med företag i Vilsta industriområde.
I pilotprojektet deltar cirka 70 universitetsstuderande som under fem veckor arbetar i drygt tio olika grupper med att ta fram förslag som även ska visualiseras.
– Man kanske inte gör allting som presenteras i ett sånt här pilotprojekt utan man kan plocka lite godbitar, säger Denis Oreskovic.
Bland företagarna finns det flera synpunkter på situationen i Vilsta industriområde, bland annat kring följande frågor:
- Trygghet, till exempel i form av övergångsställen.
- Bättre belysning.
- Restaurang. I dag finns det ingen restaurang i området.
- Bättre tillgänglighet i form av cykelbanor och kollektivtrafik.
- Bättre trottoarer.
- Parkeringssituationen. Efter klagomål från företagare angående felparkerade bilar införde kommunen i november parkeringsförbud på Pressargatan, Filargatan och Hejargatan.
- Utomhusgym. Trivselskapande åtgärd.
– Vi har bra, stora, breda gator i området, men vissa tider körs det alldeles för fort, säger Denis Oreskovic.
– Vi har fastigheter som är välmående och väldigt bra, vissa delar kanske är lite mer ruffigt för det är ett gammalt industriområde.
Näringslivsutvecklaren John Karlsson menar att flera lokaler i Vilsta passar nystartade företag.
– Man börjar i Vilsta industriområde som en inkubator för att det är anpassade lokaler för en startupverksamhet, säger han.
– Finns det mer plats att växa på? Vi vet idag att det är någon fastighet som har mycket fornlämningar och den är ju orörd. Områden eller platser där det finns fornlämningar är förenade med en kostnad. Finns det företag som är villiga att ta den kostnaden? säger Denis Oreskovic.
Några specialuppdrag inom pilotprojektet gäller specifika företag, bland annat Eskilstuna Elektronikpartner. Företagets byggnad, som tidigare var ett tryckeri, har en stor fasad och gott om plats invändigt där de gamla tryckpressarna stod. Enligt John Karlsson finns det idéer om att lokalen kanske skulle kunna användas för att anlägga en restaurang eller någon annan mer öppen verksamhet.
– Kan man jobba med fasaderna? Kan man vara helt banbrytande och göra klätterväggar där inne och ett aktivitetscenter?
Han nämner fastighetsägaren Ladingens fasadmålning på Skjulstahallen som ett exempel på en åtgärd som har förstärkt området.
Företaget Nordic Spice kommer att ta hjälp av universitetsstuderande för att utveckla ett lunchrestaurangkoncept. Enligt näringslivsutvecklarna kan det längre fram i processen bli aktuellt att se över detaljplaner.
– Vissa saker kommer säkert att ha en hög kostnad eller en lång projekteringstid, men det kommer säkert upp såna saker också som kan förändras på bara en vecka, säger John Karlsson.
Företaget C.I. Fall, som var det första som etablerade sig i Vilsta år 1944, togs 2005 över av Anders Fall. Han bestämde sig i samråd med sin pappa Bengt Fall, som även han varit chef för företaget i ett tidigare skede, för ge upp ambitionerna på att ha egen tillverkning och istället försöka hyra ut lokalerna. C.I. Fall har på senare år bedrivit e-handel med träbearbetningsverktyg, en verksamhet som Anders Fall nu kommer att sluta med.
– De stora blir bara större och vi som är små blir bara mindre och mindre.
Han kommer istället att fokusera helt och hållet på att hyra ut lokalerna i fastigheten på Hejargatan 2. Bland hyresgästerna finns idag ett par bilföretag och ett städföretag.
– Nu är det övervåningen som jag huserar på. Om jag bara får in en hyresgäst på övervåningen så genererar den ungefär den omsättning jag har på verksamheten idag.
När det gäller e-handeln med träbearbetningsverktyg finns det en intressent som eventuellt kommer att ta över den tillsammans med det anrika företagsnamnet C.I. Fall och driva verksamheten vidare.
– Det tog emot lite, men jag fick förtroende från min fru och så hälsade vi upp till farsan i himlen och sa: 'Är det okej?' och sedan sa jag bara att: 'Nu lägger jag av', så nu kan jag börja koppla av lite på nätterna igen, säger Anders Fall.