I ett flertal artiklar har tidningen uppmärksammat lagringen av plastbalar innehållande byggavfall som vuxit sig stort i Hummelkärr mellan Barva och Kjula. Bakom berget av plastbalar står företaget NM Trading och Transport AB som i sin tur är dotterbolag till NMT Think Pink AB vars ägare, ett par boende i Stockholm, misstänks för grovt miljöbrott.
Paret, en man och en kvinna i 50-årsåldern, nekar till brott och släpptes för två veckor sedan efter nästan en månad i häktet. Nu har ägarna begärt NM Trading och Transport AB i konkurs på grund av att bolagets vd, kvinnan i 50-årsåldern, enligt ansökan är på obestånd. Morgan Kvarnström från WE Advokater har utsetts till förvaltare för konkursboet.
– I nuläget pågår inventering av de tillgångar som finns, maskiner, fordon, containrar etcetera. Kontakter sker med de fastighetsägare som är berörda, meddelar Morgan Kvarnström via mejl till tidningen.
Misstankarna om grovt miljöbrott kvarstår mot paret. Istället för att återvinna byggavfall har stora mängder dumpats och grävts ner på olika platser i Sverige, menar åklagaren Kristina Persson. Förutom Hummelkärr har Think Pink liknande lagringar av byggavfall i Röfors utanför Laxå, Dannemora i Östhammars kommun, Botkyrka i Stockholm, Hova i Gullspångs kommun och Skultuna i Västerås kommun, visar en granskning som Expressen har gjort.
Lagringen av balar i Hummelkärr startade 2017 och sedan dess har oroliga grannar vittnat om trasiga och nedfallna balar. I maj förra året krävde miljökontoret på Eskilstuna kommun NMT på en plan för hur återvinning av avfallet skulle säkerställas med anledning av att lagringen, i enlighet med avfallsförordningen, övergick till deponi i november samma år då tre år hade passerat.
Först i juni i år kom bolaget in med sin plan till kommunen. En plan som visade att man sedan i maj 2018 inte fyllt på med balar på området och att det under fjolåret började forslas bort balar i mindre skala. När miljökontoret gjorde en inspektion på platsen i april förra året kom det fram att platschefen för verksamheten i Eskilstuna hade slutat och konsulten som representerade NMT menade att verksamheten i Hummelkärr skulle läggas ner.
Någon avvecklingsplan har dock inte inkommit till kommunen och när man i mitten på september i år genomförde den senaste inspektionen kom varken representanter för bolaget eller den ordinarie entreprenören.
– Det var ingen lyckad inspektion om man säger så, det dök inte upp någon, säger miljöinspektören Carl Bylund.
Han har utan framgång begärt uppgifter från företaget på hur verksamheten har sett ut det senaste året och han har heller inte fått kontakt med dem på annat sätt.
– Den stora frågan är om de har gjort någonting under året. Har transportdokument skickats eller inte skickats, jag kan inte anta jag måste få veta, säger Carl Bylund.
Nyheten om konkursen hade inte nått Carl Bylund när tidningen ringde.
– Det vi brukar göra i konkursfall är att fortsätta vår tillsyn mot konkursboet, säger Carl Bylund.
Morgan Kvarnström menar att konkursboet inte kommer att bedriva någon verksamhet.
– Konkursboet har små möjligheter att agera vad gäller avfall, särskilt om konkursboet saknar medel. Jag har inte full kännedom heller om de förelägganden som kan finnas mot bolaget, säger han mejlledes.