När Eskilstuna-Kuriren besöker produktionsanläggningen i Västermo utanför Eskilstuna arbetar montören Marcus Andersson med att sätta ihop ethernet-switchar som är tänkta att användas i tuffa industriella miljöer.
– Vi skruvar i korten, så sätter vi dit paneler och etiketter. Vi testar slutprodukten och kör in slutprogrammeringen, berättar han.
Marcus Andersson har arbetat på Westermo i sju år. Han har fått prova på flera olika arbetsuppgifter, bland annat att löda och att jobba med felsökning och logistik.
30 personer arbetar inom produktionen där Michael Rinman är produktionsledare.
– Vi försöker flytta runt folk för att vi ska ha många som kan många produkter, säger han.
Westermo räknar med att i år öka orderingången med 45 miljoner euro, motsvarande cirka 410 miljoner kronor. Företaget är verksamt på den globala marknaden för industriell datakommunikation som under de senaste åren har vuxit med i genomsnitt 14 procent per år. Bland kunderna finns ABB, Bombardier och LKAB.
– Behovet ökar fort och överallt i världen, säger vd Lars-Ola Lundkvist.
Han nämner tågtrafiken som ett exempel. För att kunna effektivisera trafiksystemet behöver man kunna hantera en allt större mängd information om bland annat var tågen befinner sig och om de är i behov av underhåll.
– Ju mer du har koll på, desto effektivare kan du köra ett system, säger Lars-Ola Lundkvist.
Westermo har specialiserat sig på att leverera produkter och mjukvara till den del av nätverken som ligger längst ute i kanten av stora nätverk, så kallade edge networks. Det kan till exempel vara nätverk som kopplar ihop vattenpumpar med ett vattenverk.
Westermo, som är en del av det börsnoterade Beijer Electronics, har förutom produktion även huvudkontor och forskning- och utveckling i Eskilstuna. 80 av företagets totalt 180 anställda finns i Eskilstuna.
– Antalet anställda växer sakta men säkert. Nåt som är väldigt viktigt är att vi hela tiden blir mer och mer produktiva, säger Lars-Ola Lundkvist.
Personalen arbetar med ständiga förbättringar av kvalitet, ergonomi och effektivitet, något som har bidragit till att effektiviteten i produktionen har kunnat fördubblas på fem år.
– För att kunna tillverka i Sverige, som är ett högkostnadsland, är det absolut nödvändigt att hela tiden driva sin produktivitet. Men om man jobbar med det så går det att vara väldigt framgångsrik, säger Lars-Ola Lundkvist.
I produktionen finns bland annat en maskin som kan montera tio komponenter per sekund på kretskort. Komponenterna är bara en millimeter långa och en halv millimeter breda.
Det finns även en alldeles ny maskin för så kallad ångzoomslödning som kallas för "the bubble remover". Den löder kretskort med hjälp av ånga och kan med hjälp av vacuum suga ut luft ur lödfogarna.
– Jag leder världens bästa produktion. Jag ser inga hot, bara möjligheter, säger produktionsledaren Michael Rinman.
Vd Lars-Ola Lundkvist berättar att företaget bejakar ambition.
– Ambition är något oerhört viktigt. Att alla gör sitt yttersta och vill att det ska bli så rätt som möjligt för våra kunder och möta deras förväntningar.