Två år efter renoveringen – byggnaderna fortsätter att förfalla

De anrika husen på Köpmangatan är i förfall. Nu har fastighetsägaren blivit anmäld för vanvård. "Vi har ambitionen att komma i gång så snart som möjligt", svarar Ludvig Egeryd, verksamhetsansvarig.

För två år sedan påbörjades renoveringen av byggnaderna på Köpmangatan 52. Gathuset och staketet renoverades. Sedan dess har arbetet stått stilla och presenningarna som skulle skydda taken har nu gått sönder.

För två år sedan påbörjades renoveringen av byggnaderna på Köpmangatan 52. Gathuset och staketet renoverades. Sedan dess har arbetet stått stilla och presenningarna som skulle skydda taken har nu gått sönder.

Foto: Madelene Hergils

Eskilstuna2024-09-12 06:32

Nyheten i korthet

  • Byggnadsminnesmärkta husen på Köpmangatan 52 i Eskilstuna fortsätter att förfalla trots påbörjad renovering för två år sedan. Eva Alström, som engagerat sig för husen i flera år, uttrycker besvikelse över prioriteringarna i renoveringsarbetet.
  • Fastighetsägaren Ludvig Egeryd från Egeryds fastigheter är medveten om att arbetet nu står stilla och hoppas att de kan komma igång med resterande arbete så fort som möjligt.
  • Biträdande länsantikvarie Bo G Svensson bekräftar att fastighetsägaren har ett underhållsansvar och att dialogen med Egeryds fastigheter är intensiv. Han hoppas att situationen kommer att lösas utan att behöva bötfälla fastighetsägaren.

Trasiga takpannor, presenningar som gått sönder och en dörr på sniskan. Så ser verkligheten ut för de byggnadsminnesförklarade husen i fastigheten Stövaren 18 på Köpmangatan 52.

– De måste täcka taken för att inte byggnaderna ska rasa ihop, så är det bara, säger Eva Alström.

Alström, som även har en bakgrund som tidigare chef för Eskilstuna museer, har engagerat sig i frågan om att bevara husen sedan 2019.

Redan 2021 påtalade Alström husens förfall, som enligt henne pågått i åratal. Då var det hål i taken och inga presenningar var pålagda.

Ungefär ett år senare – i september 2022 – inleddes renoveringen av husen. Då berättade Egeryds fastigheter, som äger husen, att renoveringen skulle ske i två etapper. 

Sedan dess har de renoverat huset närmast gatan, bytt ut staketet mot gården och satt upp presenningar på taken för att förhindra att vatten ska tränga sig in i husen. Men förutom det är gårdshusen fortfarande i samma skick som de var i för två år sedan.

Nu har även presenningarna som skulle skydda taken gått sönder eller ramlat av.

– Jag blev besviken på prioriteringen. Gårdshusen borde ha varit etapp ett, för gathuset var redan i ganska bra skick. För varje år som går tänker jag: "Klarar de ett höstregn och en vinter till?", säger Eva Alström.

1989 fattade Länsstyrelsen beslutet att byggnadsminnesförklara de två bostadshusen och de fem små gårdshusen som ingår i fastigheten Stövaren 18. Det kulturhistoriska värdet i den här fastigheten ligger framförallt i gårdsbyggnaderna som utgör en rest av hur stadsmiljön såg ut i området på 1800-talet. 

Förklaringen innebär att byggnaderna inte får rivas, flyttas eller förändras till det yttre. Fastighetsägaren ska dessutom se till att byggnaderna underhålls så att de inte förfaller.

– Det är sorgligt att det har fått gå så här långt.

undefined
För två år sedan påbörjades renoveringen av byggnaderna på Köpmangatan 52. Gathuset och staketet renoverades. Sedan dess har arbetet stått stilla och presenningarna som skulle skydda taken har nu gått sönder.

Eftersom att det nu gått så pass lång tid utan att fastighetsägaren gjort något åt problemet har hon anmält dem till kommunen för vanvård och kontaktat Länsstyrelsen.

– Det här är ägarens ansvar men kommunen och Länsstyrelsen har möjlighet att sätta press på ägaren, eftersom det handlar om ett byggnadsminne.

– Någon gång borde Länsstyrelsen kunna sätta ner foten, säger Eva Alström.

undefined
Bo G Svensson är biträdande länsarkivarie på Länsstyrelsen Södermanland.

Bo G Svensson är biträdande länsantikvarie och den person som har hand om ärendet hos Länsstyrelsen Södermanland. Han är medveten om situationen på Köpmangatan 52.

– Ägaren till ett byggnadsminne har ett underhållsansvar. Precis som alla andra fastighetsägare, enligt plan- och bygglagen. Det står också inskrivet i byggnadsminnesbeslutet. Det är kulturmiljölagen som styr byggnadsminnen och även där finns ansvaret att underhålla. 

– Även om det inte ser ut som att mycket har hänt så har gatuhuset och planket renoverats. Vi har en intensiv dialog med fastighetsägaren som jag hoppas kommer att fungera, även om det har tagit lång tid, säger Bo G Svensson.

Vidare berättar han att Länsstyrelsen har möjlighet att erbjuda kulturmiljöbidrag för att vårda och restaurera den här typen av byggnader.

– Det är något som vi räknar med kommer att ske här inom kort.

Skulle Länsstyrelsen kunna bötfälla en fastighetsägare om en byggnad förfaller?

– Generellt finns det en möjlighet, om man misslyckats med dialoger och förhandlingar och nått vägens ände, att förelägga om att ta hand om huset. Skulle det inte ske då finns det möjlighet att utdöma böter.

– Men i det här fallet hoppas jag inte det. Dialog pågår och jag har goda förhoppningar om att det här ska komma till skott.

undefined
Gathuset samt staketet renoverades i etapp ett. Nu hoppas fastighetsägaren Egeryds fastigheter kunna renovera de resterande byggnaderna.

Ludvig Egeryd är verksamhetsansvarig på Egeryds fastigheter. Han berättar att de renoverat gathuset, både invändigt och utvändigt samt bytt staket.

– Det var första etappen. Nu är nästa steg vår ambition att renovera den lilla gula byggnaden. Vi har en dialog med Länsstyrelsen om hur och vad vi får göra. Det är rätt speciellt när man bygger på sådana här kulturminnen. Men vi har ambitionen att komma i gång med det så snart som möjligt, säger han.

Han berättar att de håller på att titta på vad man skulle kunna använda den lilla gula byggnaden till i framtiden.

– Nu tittar vi på om vi ska göra någon mysig lokal. Kanske går det att använda som ett café eller kanske till och med i bästa fall att vi kan göra någon liten mysig bostad av det.

undefined
Planen är att nu hitta ett användningsområde för det lilla gula huset på tomten, berättar Ludvig Egeryd.

Planen är även att renovera den röda ladan samt de andra små röda gårdshusen framöver. Men någon exakt tidsplan för när arbetet kan komma igång igen vågar Ludvig Egeryd inte uttala sig om.

Fanns det någon tanke om att renovera gårdshusen i etapp ett i stället, eftersom de är i ett så pass dåligt skick?

– Man skulle kunna ha gjort så. När vi påbörjade det här projektet så fanns det en hyresgäst i lägenheten i gathuset, som sa upp kontraktet och flyttade ut. Vi såg ingen anledning att hyra ut lägenheten i det skick den var i då. Så när den var ledig valde vi att ta den etappen först, säger Ludvig Egeryd.

Det finns hål i taken på flera av gårdshusen, tidigare har det funnits presenningar där men de har nu gått sönder. Är det något ni vet om?

– Ja, det har jag lagt märke till. I somras fanns det en ambition om att komma i gång med arbetet så pass snart att vi inte behövde skydda om det. Men är det så att vi inte kommer i gång innan vintern här så kommer vi lägga upp ny presenning för att skydda det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!