Sexbarnspappan offrade händer och jobb för nattvandring

Den flitige nattvandraren och sexbarnspappan Abdikadir Ali Ahmed, 35, kunde inte fortsätta jobba som fastighetsskötare sedan han förfrusit händerna när han nattvandrat. I torsdags tog han emot 158 000 kronor för trygghetsskapande initiativ.

Abdikadir Ali Ahmed var en av vinnarna i Rekarnemiljonen.

Abdikadir Ali Ahmed var en av vinnarna i Rekarnemiljonen.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2023-11-16 19:03

Abdikadir Ali Ahmed, 35 år, bor i Fröslunda med sin familj som har två döttrar och fyra söner i åldrarna 12, 9, 8, 7, 5 år samt en bebis på 2 månader. Han är aktiv i föreningen Waalid som genomför aktiviteter för att öka tryggheten på våra gator. För tre år sedan började han bland annat att nattvandra. Först nattvandrade han inte så mycket, men med tiden blev det mer och mer. När han och de andra nattvandrarna träffar ungdomar brukar de hälsa genom att ta i hand och samtidigt räcka över en godisbit. En liten gest som enligt Abdikadir kan få de mest truliga tonåringar att mjukna. Det kan annars vara en ganska tuff miljö där det förekommer att personer är både beväpnade och hotfulla, berättar Abdikadir som verkligen vill att hans egna och andras barn ska få en trygg uppväxt. 

undefined
Här är några av personerna från föreningen Waalid som nattvandrar för ett tryggare Eskilstuna.

Abdikadirs brinnande engagemang och alla handskakningar har dock inte räckt till för att hålla händerna varma under de kalla vinterkvällar han tillbringat ute på gatorna med att prata med ungdomar. Tvärtom har händerna blivit köldskadade och han lider numera av att händerna är extremt känsliga för kyla. Åkomman har bland annat lett till att han inte kunnat behålla sin fasta anställning som fastighetsskötare som bland annat innebar mycket arbete utomhus med att tömma papperskorgar. 

– Min läkare rekommenderade mig att sluta den här tjänsten, säger Abdikadir.  

undefined
Abdikadir Ali Ahmeds händer har blivit köldskadade och han lider numera av att händerna är extremt känsliga för kyla.

Föreningens arbete med trygghetsskapande åtgärder har byggt på medlemmarnas ideella arbete och på torsdagen fick de äntligen ett betydande stöd i form av 158 000 kronor ur den så kallade Rekarnemiljonen. Pengarna ska användas till kvällsaktiviteter, nattvandringar, en fotbollsturnering, föreläsningar och kulturaktiviteter. I en omröstningen på hemsidan rekarnemiljonen.se röstades deras initiativ fram av invånarna i Eskilstuna och Strängnäs till att bli ett av nio initiativ som får stöd av Rekarnemiljonen. 

undefined
Abdikadir Ali Ahmed med värdebeviset på 158 000 kronor som föreningen Waalid fått från Sparbanken Rekarne.

Abdikadir Ali Ahmed har nu börjat studera och jobbar ibland extra på HM:s lager i Svista. Han har fått ett par specialvantar från sjukhuset som han har stor nytta av. Nattvandrandet fortsätter han med. 

– Ja, ja, ja. Vi gör nattvandring nästan varje vecka tre gånger: torsdagar, fredagar, lördagar. 

Varför är det viktigt att nattvandra?

– Att rädda våra barn. Hjälpa våra ungdomar. 

Vad kan hända annars?

– De kommer att hamna i problem och hamna i kriminalitet, säger Abdikadir.

Sparbanken Rekarne har skapat Rekarnemiljonen som en möjlighet för finansiering av trygghetsinitiativ på orterna där banken är verksam.

– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Rekarnemiljonen är Sparbanken Rekarnes något. Vi vet att det finns många organisationer som har idéer eller redan gör bra saker för ett tryggare samhälle, säger Johanna Tömmervik, marknads -och kommunikationschef på Sparbanken Rekarne.

undefined
Kajsa Ståhl, content creator och Johanna Tömmervik, marknads -och kommunikationschef på Sparbanken Rekarne.

Det kom in hela 43 förslag med ett brett spann av idéer för olika målgrupper och inriktningar. De nio vinnande förslagen offentliggjordes under en pressträff på Valvet på torsdagen. 

undefined
Alla som får ta del av Rekarnemiljonen.

– Som lokal sparbank har vi i snart 200 år engagerat oss i lokalsamhället och människorna som lever här. Rekarnemiljonen går i linje med vår vision om att tillsammans skapa ett tryggt och hållbart samhälle där vi som bank med ett tydligt lokalt fokus vill vara en positiv kraft. Mängden initiativ visar på att det finns ett starkt engagemang i trygghetsfrågan och att vi behöver jobba tillsammans, säger Annika Helg, vd på Sparbanken Rekarne.

Följande organisationer får ta del av Rekarnemiljonen: 

undefined
Happy Duka, S:t Eskilskyrkans ungdom.
  • St. Eskilskyrkans Ungdom – vill genomföra Food Friday för att skapa en trygg plats för barn och unga, tillsammans med närvarande vuxna, där man lagar mat och bakar tillsammans varannan fredag.
undefined
Maria Chergui, Stanislaw Lux och Telma Castro vid Årbyföreningen.
  • Årbyföreningen – vill förvandla Årby till ett konstgalleri, där en positiv stämning av barns spontana, kreativa förmåga ska övervinna de negativa och svåra händelser som präglat området under en tid.
undefined
Patrick Ölund, Marita Takala, Pingstkyrkan och Johanna Tömmervik, Sparbanken Rekarne.
  • Pingstkyrkan – vill skapa en mötesplats för nysvenska kvinnor och möjliggöra för integration i det svenska samhället genom språkcafé, gemenskap, möten med olika myndigheter och organisationer som kan ge dem en större förståelse av det svenska samhället och dess uppbyggnad. 
undefined
Björn Frössevi och Ebba Jansen, Guif.
  • Eskilstuna Guif - vill starta en bollskola i ett så kallat prioriterat område i Eskilstuna där få barn är med i organiserad idrott. De vill nå en ny målgrupp och ha en bollskola i direkt anslutning till skoldagen så det inte är beroende av skjutsande föräldrar. Det är kostnadsfritt att delta. 
undefined
Hassan Osman och Abdikadir Ali Ahmed, föreningen Waalid.
  • Waalid Förening – vill genomföra en serie kvällsaktiviteter, nattvandringar, en fotbollsturnering, föreläsningar och kulturaktiviteter för att öka tryggheten på våra gator. Genom dessa initiativ vill de skapa en sammanhållen och inkluderande miljö där människor kan känna sig säkra och trygga. 
undefined
Emma Gustafsson och Irina Huerta Silva, Royal Eskilstuna.
  • Royal Eskilstuna – vill motverka segregation genom att arrangera dansworkshops för barn och deras familjer i Nyfors, Årby och/eller Skiftinge. De vill erbjuda gratis, självstärkande dans med influenser från de kulturer som är representerade i bostadsområdena.
undefined
Theresia Jansson och Joakim Danielsson, Nova MMA.
  • Nova MMA – vill genomföra event med provträning tillsammans med fritidsgårdarna i socioekonomiskt utsatta områden runt om i Eskilstuna för att motverka våld och ge insyn för gemenskap och en meningsfull fritid. Samt genomföra trygghetsvandring/nattvandring varje månad i utsatta områden. 
undefined
Stefan Seidel, Drömfabriken.
  • Drömfabriken – vill bygga trygghet från grunden och skapa en röd linje med från de allra yngsta barnen upp till 18 år. Det vill de göra genom tre konkreta satsningar med fokus på ökad trygghet.
undefined
Amanda Hanna och Sarina Bandickson, Young Revolution.
  • Young Revolution – vill utbilda fler street coacher i skolor för att få ut goda förebilder i områden där det råder brist på dem. Genom att vara närvarande och stödjande kan street coacherna erbjuda ungdomarna den trygghet, gemenskap och kärlek som de saknar och samtidigt ge dem möjligheten att utveckla sig själva och inspirera andra.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!