EEM chockhöjer fjärrvärmepriset

I januari 2025 chockhöjs priset på fjärrvärme med upp till 23,9 procent för privatpersoner.
Det meddelar Eskilstuna Energi och miljö i ett brev som gått ut till hushåll i kommunen.
– Vi tycker att det är jättetråkigt att behöva höja, säger Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för energi på EEM.

Lotta Lejdberg är affärsområdeschef för energi på EEM.

Lotta Lejdberg är affärsområdeschef för energi på EEM.

Foto: Arkivbild

Eskilstuna2024-10-22 11:17

"Under de senaste två åren har energimarknaden i Sverige och Europa påverkats kraftigt av stigande priser på biobränsle. I vanliga fall är fjärrvärme känt för att ha en stabil och förutsägbar prisutveckling, men det rådande marknadsläget innebär fortsatt ändrade förutsättningar för fjärrvärmeproduktionen. Under 2024 ökade våra kostnader betydligt mer än vad vi beräknade och vad branschen som helhet förutspådde."

Så inleds meddelandet från Eskilstuna Energi och miljö, EEM.

För att täcka produktionskostnader samt säkerställa att verksamheten kan underhållas och utvecklas har EEM beslutat att fjärrvärmepriset ska höjas från och med 1 januari 2025. Den fasta avgiften höjs med 10 procent och det rörliga energipriset med 23,9 procent. 

Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för energi på EEM, berättar att beslutet att höja priset beror främst på att produktionskostnaderna har ökat samtidigt som att EEM ligger efter med prishöjningar de senaste åren.

– Rätt eller fel, men vi ser nu att bränslepriserna har fixerat sig och stabiliserat sig på en högre marknadsnivå än vad de var 2022 innan kriget bröt ut. Nu känner vi oss säkrare på marknadsnivån och det här är det nya normala, bränslepriserna är så pass höga nu, säger hon.

undefined
Det här brevet skickades ut till hushåll under tisdagen.

Lejdberg berättar även att EEM måste göra nödvändiga investeringar för att trygga leveranssäkerheten och öka produktionsmixen för att fortsatt vara konkurrenskraftiga och för att kunna pressa produktionskostnaderna. 

– En stor anledning till att vi höjer nu bygger på att vi inte har höjt i takt med att produktionskostnaderna har ökat innan.

I januari i år höjdes det fasta fjärrvärmepriset med 249 kronor per år, samtidigt som det rörliga priset höjdes med 15 procent inklusive moms – något som då sågs som en drastisk höjning. Nästa år höjs det rörliga priset med 23,9 procent.

– Vi höjde inte tillräckligt förra året heller för att komma ikapp. Vi har en negativ avkastning på fjärrvärmen, vilket innebär att det kostar mer att tillverka än vad vi tar ut från kund, säger Lotta Lejdberg.

För en enskild privatperson kan höjningen bli tuff. Hur ser ni på det?

– Vi tycker att det är jättetråkigt att behöva höja. Vi ser ju dock positivt framåt, med den här höjningen så kommer vi att komma i kapp.

Lotta Lejdberg förklarar att de medvetet valt att lägga den största höjningen på det rörliga priset – eftersom det är den kostnad kunden själv kan styra över.

– Där kan kunden optimera sin egen anläggning och minska energiförbrukningen genom att dra ner ett par grader på värmen. Den rörliga kostnaden har du egen rådighet över.

 Finns det någon risk att det kan bli en hög höjning nästa år med?

– Det skulle jag inte säga att det finns, utan det här handlar till stor del om att vi tar igen, säger Lotta Lejdberg.                                                                                                                                                                                                                                    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!