Förbundet: "Därför fick Eskilstuna Anhörigpriset 2024"

Att Eskilstuna prisas som Årets anhörigkommun skapar både glädje och stolthet – och ilska. Men nu bemöter Anhörigas Riksförbund kritiken mot valet. "Priset ska ses som en uppmuntran till vidare arbete. Vi säger inte att Eskilstuna är bäst i landet på stöd till alla anhöriga", förklarar kanslichef Martina Takter.

"Eskilstuna kommun har kommit långt i sitt arbete med anhörigstödet, men har mycket kvar att göra på vissa området. Vårt pris ska ses som en uppmuntran att fortsätta det goda arbetet", förklarar Martina Takter, kanslichef för Anhörigas Riksförbund. Detta med tanke på kritiken mot att förbundet valt Eskilstuna till Årets Anhörigkommun.

"Eskilstuna kommun har kommit långt i sitt arbete med anhörigstödet, men har mycket kvar att göra på vissa området. Vårt pris ska ses som en uppmuntran att fortsätta det goda arbetet", förklarar Martina Takter, kanslichef för Anhörigas Riksförbund. Detta med tanke på kritiken mot att förbundet valt Eskilstuna till Årets Anhörigkommun.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-10-20 13:09

Nyligen berättade tidningen om att Eskilstuna valts till 2024 års anhörigkommun, och därmed anses Sverigebäst på att stötta och uppmärksamma anhöriga. Priset får kommunen för sitt mångåriga arbete och breda utbud av hälsofrämjande stöd åt anhöriga – till någon äldre, eller till någon med missbruk, psykisk ohälsa eller funktionsvariation.

Beskedet togs emot i Eskilstuna med stor glädje, men inte av alla.

– Priset känns som ett hån mot oss föräldrar till barn under 18 år med funktionsvariationer. Vi är många, och vi får fortfarande inget stöd, sa RBU Sörmlands ordförande Ida Carlén. 

Föreningen för Rörelsehindrade barn och ungdomar har i många år uppvaktat kommunen med påminnelser om att anhöriga – föräldrar och syskon – till barn med funktionsnedsättning är en bortglömd, nedprioriterad och diskriminerad målgrupp. Och detta trots att lagen sedan 2009 är tydlig med att kommunerna är skyldiga att erbjuda stöd även till dem som anhörigvårdar personer under 18 år.

Det här upprör även bland annat Camilla Cederlöf, gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna. Hon har tidigare motionerat i ämnet och ifrågasatt kommunens mångåriga ställning att bryta mot lagen.

– Även jag är en av dem, som anhörigvårdar en person under 18 år och som inte fått något stöd de senaste 14 åren. Och även jag reagerar starkt på att Eskilstuna utses till årets anhörigkommun. Det är bra att det finns stöd för många Eskilstunabor, men priset är som ett slag i magen på många kämpande föräldrar, menar Cederlöf som också skrivit en insändare i ämnet.

undefined
"Det är bra att det finns anhörigstöd för många Eskilstunabor, men priset är som ett slag i magen på många kämpande föräldrar", menar Camilla Cederlöf (L). Hon har tidigare skrivit en motion till kommunfullmäktige i ämnet, och upprörs över att kommunen fortsätter välja att bryta mot lagen när det gäller stöd för anhöriga till barn med funktionsvariation.

Martina Takter är kanslichef för Anhörigas Riksförbund. Hon förklarar valet av mottagare av årets utmärkelse.

– Den ska ses som en uppmuntran till att fortsätta jobba på med anhörigstödet, snarare än ett pris för bästa resultat. Vi har inte intervjuat anhöriga eller så, och ingen kommun i Sverige har ett heltäckande anhörigstöd vågar jag påstå.

Kommunerna själva samt föreningar har fått nominera kandidater, och förbundet hade ett antal kommuner att välja mellan för 2024 års utmärkelse. Eskilstuna hade inte nominerat sig själv, avslöjar Martina Takter.

Hon har full förståelse för att anhöriggrupper som inte tycker sig få stöd av Eskilstuna kommun har reagerat på valet av pristagare.

Redan 2018 sa er dåvarande ordförande i en intervju med P4 Sörmland att det var "bedrövligt" att Eskilstuna kommun fortfarande saknade ett anhörigstöd riktat till anhöriga till barn med funktionshinder. Inte mycket har hänt sen dess.

– Jag förstår kritiken, absolut. Eskilstuna har kommit långt på flera områden men har också fortfarande mycket kvar att göra på andra. Men vår utmärkelse är alltså inte så allvarlig som den kan se ut. Vi ser att kommunen jobbar på med att försöka använda resurserna rätt och med att påverka andra huvudmän.

Martina Takter gör som förbundets kanslichef vad hon kan för att sprida information om det viktiga anhörigstödet genom att resa runt i landet och föreläsa. Tidningen når henne på Arlanda. 

– Det är ett ständigt work in progress, att uppmuntra kommunerna till att implementera anhörigperspektivet i alla sina verksamheter och funktioner. Och att följa den nationella strategin. Lagen i sig är luddig kring vad de kommunala förvaltningarna ska erbjuda i form av stöd till anhöriga, men vi försöker förtydliga varför det här stödet är så väldigt viktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!